Уперше в Україні справа стосовно фінансової піраміди одержала логічне завершення в судовому порядку. Терміни позбавлення волі від п’яти до семи років присуджено сімом обвинувачуваним, колишнім членам благодійної організації «Лювіна». Таке рішення виніс нещодавно Центральний районний суд Миколаєва. Більш як рік тривало судове розслідування кримінальної справи. За ним пройшло 178 потерпілих та 34 свідки. Завдяки успішним діям прокуратури і управління з боротьби з організованою злочинністю, провину шахраїв удалося довести.

За іронією долі, назва фінансової піраміди «Лювіна» розшифровується як «любов, віра, надія». Любов до грошей та віра у власну «непотоплюваність» і надихнула ініціаторів цієї організації на фінансові махінації. А надією на швидке збагачення «пірамідчики» підживлювали наївних громадян, на грошах яких будували власне благополуччя.

З часів горезвісних «МММ», «Саламандр» та інших подібних організацій, котрі виникли на початку 90-х років, схеми фінансових пірамід мало в чому змінилися. Можливо, додалася психологічна складова як метод впливу на людей. А математично все має такий само вигляд, як і колись. 50 відсотків осіб, що вступають у таку організацію, не мають можливості повернути свої грошові внески, ще 25 відсотків — повертають частково. Реальну вигоду має тільки невелика кількість тих, хто вступили першими. Творці пірамід під приводом благодійних пожертвувань спочатку видурюють у людей значні суми, обіцяючи надзвичайний прибуток. Потім умовляють залучати нових вкладників, переважно — із знайомих та родичів. Головне, що ніхто прямо грошей не вимагає, просять і умовляють м’яко — «зробіть внесок і станете багатим».

Класику жанру з цілковитою точністю було відтворено й у «Лювіні». Як пояснив слідству один із потерпілих, їх запрошували до дуже респектабельних залів, де менеджер фірми проводила лекції. Суть лекції зрозуміти було неможливо, бо йшлося про все і ні про що. Називалися величезні суми грошей, які можна заробити в «Лювіні». Потім пропонували підписати «конфіденційні» договори. Атмосфера всього дійства була дуже доброзичлива, звучала музика, пригощали кавою та бутербродами з червоною ікрою.

За словами психологів, такі методи «обробки» клієнтів справді дуже ефективні. Свідомість потерпілих перебуває під насильницьким психологічним впливом. Злочинці в бесідах з людьми використовували такі поняття, як «дружба», «взаєморозуміння», «довіра», до яких сформоване багаторічне позитивне ставлення. Іншими словами, застосовується інформаційне програмування, що дає змогу впливати на процес прийняття рішень. А людина, яка зазнала такого впливу, вважає прийняте рішення проявом власної волі. Результати таких «промивань» руйнівні для психіки. За словами начальника відділу обласної прокуратури Вадима Сулими, під час слідства у результаті бесід сам на сам з потерпілими виявлено жахливі факти. Так, наприклад, дві особи намагалися покінчити життя самогубством, ще в декого виникли серйозні проблеми із серцем. Люди, котрі до знайомства з «Лювіною» були близькими друзями і родичами, припинили ці відносини, доходило до сварок, скандалів, розривів. Уперше, розповідає Вадим Володимирович, ми розглядаємо справу, в якій тісно переплелися юридичні та психологічні аспекти.

Наприкінці 2001 року до прокуратури області було подано заяви мешканців Миколаєва про шахрайські дії співробітників обласної благодійної організації «Лювіна». У заявах зазначалося, що шляхом обману, зловживаючи довірою, «добродійники» заволоділи коштами цих громадян на суму 1900 доларів від кожного. За словами Вадима Сулими, було проведено ретельний аналіз даних, що містилися в цих заявах, і пояснень потерпілих. Вивчивши досвід російських і українських колег, публікації в засобах масової інформації та Інтернеті, дійшли висновку про схожість методів та прийомів ошукання «Лювіни» з фінансовими пірамідами в інших країнах.

Після проведених експертиз, висновків психологів, аналізу даних сумнівів у тому, що в Миколаєві діє добре організована злочинна група, не залишилося. Встановлено, що з липня 2001-го до лютого 2002 року до діяльності піраміди втягнули 560 мешканців Миколаївської, Херсонської та Одеської областей. Було порушено кримінальні справи за фактами шахрайства і створення злочинної організації. Група в складі співробітників прокуратури і управління з боротьби з організованою злочинністю діяла оперативно: затримувала злочинців «на гарячому», проводила обшуки, вилучала гроші та документи. Підсумок — логічне завершення справи піраміди у суді. Щоправда, обвинувачувані не погодилися з думкою суду і подали апеляційну скаргу.

На жаль, незважаючи на численні попередження «не грайте в азартні ігри за великим рахунком», наші люди наївно вірять міфічним обіцянкам розбагатіти. А поки є такі, будуть і «Лювіни».

Миколаїв.