Парламентарії пропонують гарантувати українським жінкам місця у списках партій та блоків на виборах до Верховної Ради.
Народні депутати України з абсолютно різних фракцій внесли на розгляд парламенту проект змін до Закону «Про вибори народних депутатів України», який гарантуватиме жінкам право на представництво у виборчих списках політичних партій та виборчих блоках.
У разі прийняття законопроекту, у виборчому списку партії чи блоку обов’язково забезпечуватиметься представництво в кожній п’ятірці кандидатів у депутати і жінок, і чоловіків. Крім обов’язкової «жіночої» квоти у кожній п’ятірці виборчого списку, встановлюється аналогічна вимога і щодо чоловіків. Таким чином, і у виборчому списку жіночої партії або блоку опиняться також представники сильної половини людства.
Досі в парламенті обговорювалась інша законодавча ініціатива щодо так званої гендерної рівності у вищих ешелонах влади — не менш як 20-и відсоткове обов’язкове представництво жінок у виборчому списку партії чи блоку. Однак ця ідея не знаходить підтримки не лише «чоловічої» сесійної зали, а й всього патріархального українського суспільства. 
Ще одна нещодавня законодавча ініціатива вже суто жіноча. Народний депутат Оксана Білозір (ДГ «Солідарність» фракції «Наша Україна») внесла на розгляд парламенту законопроект про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення Дня матері — вихідним днем. Згідно з указом Президента України, День матері відзначається в нашій державі щорічно у другу неділю травня. Однак депутат пропонує святкувати цей день 8 травня, зробивши його неробочим.