Саме вони, за словами голови Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка, з`явилися на політичній арені напередодні президентських перегонів. До того, зазначив народний депутат під час учорашньої прес-конференції в УНІАН, нині спостерігається і абсурдна кількість кандидатів на найвищу державну посаду.

Підсумовуючи перший етап передвиборної кампанії, голова комітету звернув увагу на неналежний стан дотримання свободи слова в Україні. Уряд та місцеві органи державної влади, за його словами, почали вживати жорсткіших методів стосовно тих ЗМІ, які не підтримують «генеральну лінію з популяризації єдиного кандидата від влади» і проводять незалежну редакційну політику. Яскравим прикладом є ситуація з газетами: донецькою «Остров», тальнівською «Поле честі», «Молодь Черкащини», — яким друкарні відмовляються надавати поліграфічні послуги. Крім того, повідомив Микола Томенко, майже тенденцією стало блокування роботи електронних ЗМІ (скажімо, «5 канал» відключають у кабельних мережах багатьох регіонів). Адміністрація Президента продовжує надсилати державним та комунальним мас-медіа матеріали і вказівки, засновникам «невгодних» ЗМІ дошкуляють податківці... А про фізичне перешкоджання журналістам у здійсненні їхньої професійної діяльності і говорити годі.

Для досягнення своєї мети деякі кандидати та їхні прихильники, наголосив парламентарій, не гребують нічим. Однак він переконаний, що існує законний механізм, який не дозволить сфальсифікувати президентські вибори «у частині підрахунку голосів», навіть за кордоном, де в пошуках кращого життя опинилося сім мільйонів наших співвітчизників. Інша річ, додав Микола Томенко, що важко контролювати тиск, маніпуляцію та інші брудні технології. Та й, схоже, декларації про чесні вибори залишаться на папері.

Проте, резюмував народний обранець, і політологи мають завжди вірити в безнадійні речі.