Про конфліктну ситуацію, що склалася на черкаському ВАТ «Азот», наша газета вже писала («Захотіли дивідендів? Дулю з маком!», №129 за 15 липня ц. р.). Суть її в тому, що керівники підприємства (а це співласники, котрі володіють контрольним пакетом акцій — понад 60 %), вирішивши збільшити статутний фонд на 49,2 відсотка, запланували провести додаткову емісію. Такі дії, на думку решти співласників, спрямовані на те, щоб «розмити», знецінити їхні акції та усунути від керівництва хімічним гігантом. І таких ображених чимало. Лише фізичних осіб, які придбали акції за пільговою передплатою, 35 тисяч. Оскільки міноритарні інвестори комбінату заявили, що голосуватимуть проти емісії (та й закон, кажуть, на їхньому боці), керівники підприємства задумали хід, який допоміг би оминути цей природний бар’єр: протягом липня тричі зібрати збори акціонерів, на яких усе-таки прийняти позитивне для себе рішення.
На перші збори 9 липня міноритарних акціонерів не допустили, мотивуючи тим, що відбувалися вони на режимному об’єкті. Вчинок зрозумілий, бо інакше не змогли б прийняти потрібне рішення, адже для цього необхідно щонайменше 75 відсотків голосів від кворуму. Та найцікавіше те, що позивачем до суду з вимогою заборонити участь міноритарників у зборах акціонерів виступило ВАТ «Азот». Підприємство судиться зі своїми дрібними співласниками й інвесторами. І що ви думаєте? Суд заборонив акціонерам користуватися своїм найважливішим корпоративним правом — брати участь у загальних зборах. Отож рішення про додаткову емісію все-таки прийняли, незважаючи на те, що Дарницький районний суд м. Києва ще 6 липня заборонив проведення зборів акціонерів ВАТ «Азот», призначені на 9 липня.
Щоправда, закон тут не вдалося обійти. 14 липня Господарський суд м. Києва заборонив Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку вчиняти будь-які дії щодо реєстрації додаткової емісії акцій ВАТ «Азот», після чого призупинено торгівлю акціями цього підприємства.
Однак крапку тут ставити ще рано. На 30 липня заплановано чергові збори, на яких міноритарні акціонери очікують нових технологій щодо недопущення їх на збори. Та хоч би як там було, а дрібні акціонери не мають наміру поступатися своїм правом тим можновладцям, чиї корупційні дії видно за три версти.