Єдиний економічний простір (ЄЕП) дає колосальні можливості, і дай Боже, щоб ми їх використали, як треба, заявив Президент України Леонід Кучма на закритті зустрічі представників бізнес-кіл України та Росії, що відбулася в Лівадійському палаці. Водночас Президент Росії Володимир Путін звинуватив західні країни у спробах перешкодити процесу інтеграції Росії та України. «Об’єднуючись, ми підвищуємо нашу конкурентоспроможність. Це розуміємо не лише ми, а й серйозні люди, наші партнери «за бугром». Їхня агентура і всередині наших країн, і поза ними всіляко намагається скомпрометувати інтеграцію Росії та України», — заявив глава РФ.
Леонід Кучма повідомив, що у вересні в Астані обов’язково буде розроблено підходи до розв’язання практичних питань, пов’язаних із подальшою співпрацею у рамках ЄЕП. Він зазначив, що країни, котрі входять до цієї організації, мають великий географічний і ресурсний потенціал, «який треба з розумом використати на нових принципах», повідомляє «Інтерфакс-Україна».
Леонід Кучма також заявив, що першочерговим завданням в економічному співробітництві нашої країни з Росією є формування повноцінної зони вільної торгівлі без вилучень і обмежень. «У цьому питанні важлива і політична воля керівників держав, і готовність ділових кіл усіляко сприяти вирішенню цього», — сказав він. За словами українського Президента, насамперед потрібно усунути наявні обмеження у взаємній торгівлі. «Одним із першочергових кроків, що цьому сприятиме, є укладення угоди про принципи стягування непрямих податків у взаємній торгівлі, а також протокол про поетапне скасування вилучень з режиму вільної торгівлі», — зазначив Леонід Кучма.
Президент наголосив, що ця зустріч дає чудову можливість провідним представникам бізнесових кіл двох країн обговорити нинішній стан і перспективи двостороннього економічного співробітництва.
«Завдяки спільним зусиллям за останні роки ми серйозно просунулися», — сказав Леонід Кучма. Він зазначив, що за п’ять місяців нинішнього року товарообіг між Україною та Росією зріс на третину порівняно з аналогічним періодом минулого року і перевищив 6 мільярдів доларів. «Такий динамічний розвиток торгово-економічних відносин став можливий завдяки активізації контактів президентів і глав урядів, а також представників бізнесових кіл», — підкреслив український Президент.