У вчорашньому номері «Голосу України» повідомлялося про напад на народного депутата України, члена парламентської групи «Центр» Олексія Козаченка, що стався в Одесі. Тоді одного з нападників було вбито, а другий — утік. За повідомленням заступника начальника УМВС в Одеській області Геннадія Подройка, зловмисника вже затримано. Це — 24-річний мешканець Роздільнянського району Одеської області, який у минулому вже мав проблеми із законом. Тричі був засуджений, як уже повідомлялося, і вбитий 25-річний нападник.

26 липня Олексій Козаченко провів прес-конференцію, в ході якої зробив кілька заяв. Він сказав, зокрема, таке: «Я вважаю, що напад прямо пов’язаний з моєю депутатською діяльністю. Це — замовлений злочин. Що підтверджує і той факт, що два тижні тому аналогічного нападу зазнав і мій помічник, депутат міської ради Дмитро Танцюра. На сьогодні у мене немає фактів, які дають підстави пов’язувати напад на мене з початком президентської кампанії і моєю імовірною участю в ній у якості представника кандидата в президенти України. В інтересах збереження таємниці слідства я також поки що не маю наміру обговорювати питання про можливого замовника цього злочину...».

Згаданий напад на Д. Танцюру парламентарій вважає попередженням йому, О. Козаченку. «Я готувався до цього нападу», —   сказав він. Тому відразу після випадку, що стався з Д. Танцюрою, народний депутат, за його словами, звернувся в міліцію із заявою про отримання дозволу на носіння зброї для самозахисту. Цей документ, за твердженням О. Козаченка, йому мали видати 30 липня.

Оскільки навколо інциденту на розі вулиці Канатної й провулка Нахімова вже з’явилися домисли, зокрема і в ЗМІ, то Олексій Козаченко вважав за необхідне зробити кілька уточнень і заяв. Необгрунтованими він назвав, зокрема, твердження про те, що відмовився віддати правоохоронним органам свою барсетку: «Просто ніхто з правоохоронців до цього часу не звертався до мене з цього приводу». А міліцію він викликав не за 25 хвилин після нападу, як повідомили деякі ЗМІ, а секунд за 20, устигши лиш забігти до будинку і попередити власних дітей, щоб ті не виходили на вулицю. Міліція на місце події прибула, зазначив народний депутат, дуже оперативно, за п’ять хвилин після нападу. Політик заперечив те, що у склі його автомобіля буцімто виявлено кульовий отвір.

Народний депутат пояснив деяку свою затримку з появою на прес-конференції тим, що ще перебуває в лікарні під наглядом лікарів і почувається «неважно», ось «уперті» медики й затримали його. Під час нападу, за словами О. Козаченка, один із зловмисників завдав йому кілька ударів пістолетом по голові, однак він зумів «згрупуватися» й дати відсіч: вибити зброю з рук нападника й застрелити його. В ході нападу й боротьби постраждав, однак, і сам — отримав черепно-мозкову травму, струс головного мозку й низку саден.

Одеса.