На жаль, те, що народний депутат України Іван Бокий оприлюднив на сесії ВР і в ЗМІ, дуже схоже на правду і не може не викликати тривоги. До його рук начебто потрапило розпорядження за № 2719/03 ще від 28 травня ц. р. начальника Головного управління МНС у Дніпропетровській області генерал-майора внутрішньої служби Віктора Бутківського, яким він від командирів своїх підрозділів зажадав, по суті, взяти під жорсткий контроль участь у наступних президентських виборах не лише усіх своїх підлеглих, а й навіть членів їхніх сімей, родичів та близьких. Аж до кумів, сватів, тещ і тестів. Адже «з метою забезпечення конституційного права громадян України на власне волевиявлення під час виборів та запровадження організаційних заходів, спрямованих на підвищення особистої активності працівників системи ГУ МНС в області» розпорядження зобов’язує негайно підготувати поіменні списки цих самих працівників та справді-таки і їхніх родичів. А командир криворізького загону державної пожежної охорони Сергій Кулинич, як стверджує Іван Бокий, слідом ніби послужно продублював це розпорядження телефонограмою за №556/08. Що свідчить, на думку народного депутата, про неправедні діяння силовиків у масштабах усієї України, а назва цих діянь — і антиконституційний заколот, і антидержавна змова, і навіть антинародний злочин.

Віктор Бутківський категорично спростовує факт, що він підписував оприлюднене І. Боким розпорядження. Такого не було і не немає в природі — і квит. І не могло та й не може бути, бо справді виходить за межі компетенції Міністерства з надзвичайних ситуацій. Інша річ, що Бутківський видавав підлеглим загонам та підрозділам вказівку якнайшвидше, поки не пізно, потурбуватися про перевірку на протипожежну безпеку тих приміщень, де будуть створені й працюватимуть дільничні виборчі комісії. Оскільки це, мовляв, святий обов’язок ГУ МНС в області, і тут важливо не запізнитися та не прогавити біди.

— Це справді так, — підтвердив і полковник Сергій Кулинич. — Розпорядження негайно поцікавитися, як застраховані від пожеж приміщення майбутніх виборчих дільниць, надходило, і його виконання ми взяли, ясна річ, «під козирок». Продовжуємо і будемо продовжувати за цим стежити. Але ніяких інших наказів, пов’язаних із наступними осінніми виборами, з головного управління не надходило. Це я свідчу з повною відповідальністю.

— До речі, вимагати окремо готувати списки і працівників, і воїнів МНС, і членів їхніх сімей немає і потреби, — раптом здивовано та наче резонно зауважив від себе командир спецпідрозділу № 33 Марганця підполковник Юрій Вірченко. — Ми всі, хто служимо в МНС, проходили пильний відбір, тож місце проживання кожного і склад наших родин не є таємницею: ці відомості зберігаються у службі з роботи з персоналом, і нікому з нас від цього не сховатися.

А начальник одного з відділів ГУ полковник Володимир Алексеєнко вирішив, що потрібно уточнити: для генерал-майора Віктора Бутківського над усе бездоганне виконання підлеглими своїх професійних та службових обов’язків — обов’язків рятівників і захисників населення від стихій, катастроф, пожеж тощо, — то політичні протиборства в суспільстві його аж ніяк не хвилюють. Досить згадати участь дніпропетровських спецпідрозділів у ліквідації наслідків торішнього бурелому в Апостолівському районі або затоплення села Чумаки вже нинішнього року, щоб у цьому переконатися.

— Отож просто не може бути жодних підстав підозрювати Бутківського в якихось намірах впливати на волевиявлення підлеглих і їхніх родичів на наступних виборах Президента України, — наголосив Володимир Іванович. — Тим паче що до самих виборів ще, як до Києва навкарачки.

Хочеться вірити, що поважні та шановні вогнеборці й рятівники не обманюють. У них, утім, є своя версія «надзвичайної пригоди». В тому дусі, що це ніби хтось умисне «вигадав» неіснуюче розпорядження і в замаскованому під «витік інформації» вигляді передав його кому слід з надією «насолити Бутківському». З тих міркувань, що після реорганізації підрозділів протипожежної служби і об’єднання їх зі службами боротьби з наслідками катастроф та стихійних лих на Дніпропетровщині багато кому не до вподоби неймовірна вимогливість Віктора Володимировича до виконання підлеглими своїх обов’язків. Не всі тут, мовляв, готові працювати в таких умовах. І доконче є незадоволені генерал-майором на чолі об’єднаних сил, от і «підсунули свиню» чи то йому, чи народному депутату Івану Бокому та всій фракції соціалістів у парламенті. Бо ж, насправді, президентські вибори аж ніяк не «надзвичайна ситуація», щоб піднімати на ноги або ставити по команді «Струнко!» тих, хто покликаний займатися зовсім іншим...

Якщо чесно, то й у нас виникають тут певні сумніви та підозри. Вже хоч би на тій підставі, що диму без вогню-пожежі, як відомо, не буває. Та й чи не надто зарано в області заходилися опікуватися протипожежною безпекою і охороною приміщень, котрі лише в перспективі обладнуватимуть під виборчі дільниці?

Стверджують і переконують, що ні. Що навпаки, це завжди треба робити завчасно, щоб потім не чухати потилиць. І що упереджувально-профілактичних заходів від вогнеборців генерал-майор Бутківський саме й вимагає.

Хоч розголосу публічні заяви Івана Бокого в області набули, на нашу думку, з іншої причини. Від того, ймовірніше, що на Дніпропетровщині теперішня влада, схоже, справді наперед прагне вже й силоміць «запрягти у віжки» волевиявлення населення на користь лише одного кандидата. Є інформація, що за районами та містами уповноваженими і відповідальними закріпили неостанніх працівників і керівників, які за своїм нинішнім статусом і своїми посадовими обов’язками мають перейматися економічним розвоєм регіону, його соціальними тилами тощо, — чим завгодно, зрештою, — тільки  не виборами. Або таке: в обласному центрі та Кривому Розі щойно побував один із претендентів на посаду глави держави. Зустрічали його, як нам здається, хто спокійно, а хто й зацікавлено. Одначе слідом було розповсюджено інформацію, наче область не сприйняла цю постать. До того ж із таким нав’язливим наголосом, ніби іншої думки й бути не може. То що, давайте замислимося і спрогнозуємо, буде далі? Отож.

Дніпропетровськ.