Неправомірні дії чи непоступливість Козинського селищного голови призвели до порушення проти неї кримінальної справи?
— Тільки-но почала працювати (3 жовтня 2003 року. — Авт.), одразу почалися — десь тижнів через два —постійні клопотання від обласної адміністрації, від районної адміністрації надати земельні ділянки. Причому не якимись там сотками, а гектарами — по 10 гектарів, по 20, по 60. А в селищі нині лежать 1500 заяв від місцевих жителів, які не отримали земельні ділянки, — розповідає голова селищної ради Козина Обухівського району Київської області.
Козин був би звичайним селищем з трьома тисячами мешканців, якби ця мальовнича місцевість не межувала зі столицею. А тому тутешні землі коштують по кілька тисяч доларів за сотку, адже на них будуються, як кажуть корінні козинці, «маленькі міста для великих людей».
Ще до приходу на посаду нового голови селищною радою було видано 9500 державних актів на право власності на земельну ділянку. З них мешканцям Козина дісталося... 837. За адресами власників решти можна досконало вивчити географію України — Київ, Харків, Чернігів, Маріуполь...
— Місцевим давали по 10 соток, рідко кому по 15, та й то не всім. Чужим — по 20, 30, 60, 70, — каже голова.
А ось що розповідає козинська пенсіонерка Ольга Бутенко: «Роздавали землю, й мені, простій бабі, дісталася на самісінькому березі річки — «президентська ділянка»! Аж землемір дивувався: «У вас, бабцю, мабуть, впливові родичі є!» Та вирішив хтось, що того щастя для простої літньої жінки таки й справді буде забагато. «Забрали й дали на болоті — там нині осока гуляє, можемо піти подивитися», — закінчує невеселу розповідь Ольга Іванівна.
Не треба бути видатним математиком, щоб підрахувати, що ринкова вартість щедро — а головне безплатно — розданих козинських земель вимірюється нині сотнями мільйонів доларів!
З приходом на головування нового голови (попередній голова Микола Федоренко минулого літа помер, чи, як стверджує депутат селищної ради Володимир Мироненко, «ненароком зник»; до обрання нового голови виконувачем обов’язків був заступник Федоренка — Дмитро Бойко) на видачу земельних ділянок було накладено мораторій.
Голова стверджує, що першого чи другого липня її запросили до Генеральної прокуратури, з якою вона до того співпрацювала як свідок.
— Я туди приїжджаю. І мені тоді — я взагалі була в такому шоці — кажуть: «Щодо вас можна порушити кримінальну справу!» — «Порушуйте!» — відповідаю. Тоді мені дають цю карту (показує карту) і кажуть: «Ось тут у вас є десять гектарів — давайте їх!» — «Я не можу, це — Домахи, зона відпочинку нашого села! Ви мене тут закопайте, але я цієї землі не дам». Ось мене тепер і закопують, — розповідає селищний голова Козина.
Варто пояснити, що урочище Домахи — це своєрідне серце Козина, найкраща й найулюбленіша місцевими мешканцями частина селища.
19 липня слідчий прокуратури Городнянського району Чернігівської області юрист 1 класу В. Кривов’яз постановив порушити відносно Козинського селищного голови кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ст. ст. 364 ч.2, 366 ч.2 КК України. Вчинене, начебто, головою, викладено на трьох сторінках. Тільки за одним із епізодів В. Кривов’яз звинувачує її у заподіянні державним інтересам матеріальних збитків на суму 5787479,83 грн.
Цьому передували виклики на допити до прокуратури депутатів селищної ради, на яких, начебто, дехто з них заявив, що деякі рішення сесій селищної ради депутатами не приймалися, або ж вони не пам’ятають цього.
20 липня представники прокуратури прибули до селищної ради. Підтримати свого голову зібралися місцеві мешканці. Приїхав наряд міліції — близько десяти осіб.
Наступного дня на допит до Обухівської районної прокуратури голову супроводжував повний автобус прихильників, переважно жінок. За їхніми словами, захищати правопорядок райвідділ міліції прибув мало не в повному складі.
Пізніше в Обухові побував і автор цих рядків — з надією одержати в прокуратурі коментар щодо розвитку справи. Але охоронець навідріз відмовився не тільки пропустити кореспондента, а й допомогти зв’язатися зі співробітниками прокуратури у будь-який спосіб (підказати номери телефонів, пройти разом з ним до слідчого тощо).
На терміново скликаній сесії більшість селищних депутатів підтвердили, що рішення, щодо яких виникли питання у слідчих, таки приймалися сесією. Дехто розповідав, що їх ввело в оману запитання: «Чи розглядалося на сесії рішення про надання землі (тому й тому)?» Знаючи, що на виділення земельних ділянок накладено мораторій, вони рішуче відповідали: «Ні!» Тоді як, начебто, в інкримінованих епізодах йдеться не про надання земельних ділянок, а про передачу їх від одного орендаря іншому. Водночас у депутатському середовищі сформувалася й опозиційна група — десь п’ять осіб, яка нинішнього голову не підтримує. Листівки про те, щоб висловити недовіру голові, блукають селом.
Згадується в ці дні й земельний конфлікт із «Пролетарською правдою» — сесія селищної ради відмовила цій структурі в продажу багатогектарної ділянки за справді смішною ціною: 200 грн. за сотку. Голова стверджує, що після цього їй сказали: «Курок зведено. Вбити — це було б дуже ефектно й красиво. А посадити днів на п’ять — це було б дуже добре.»
Які з усього цього зробити висновки? Звісно, якщо людину обгрунтовано підозрюють у скоєнні протиправних дій — має бути проведено слідство й зроблено відповідні висновки. Але ж, якщо все сказане головою є правдою, сподіватися на справедливе закінчення цієї історії, справді, проблематично. Та й величезні гроші, що обертаються навколо козинських земель, створюють безліч «підводних течій», розібратися в яких надзвичайно складно. Чи матимуть усі ці події прозору та незаангажовану оцінку?
Коли верстався номер
Ми все-таки намагалися зв’язатися зі слідчими прокуратури — Генеральної, Київської обласної, Обухівської районної, слідчим Кривов’язом, котрий веде справу селищного голови Козина — безрезультатно: телефони не відповідають, а якщо й хтось бере слухавку, то, звісно, самі нічого не знають, нічого не скажуть. Єдиний із опосередковано причетних до справи, кого все-таки вдалося виловити, це начальник слідчого відділу прокуратури Городнянського району Чернігівської області Сергій Овчаренко, слідчий Кривов’яз його підлеглий, якому й доручено справу по Козину. Так от Сергій Анатолійович відмовився від будь-яких коментарів, не сказав навіть, на підставі яких документів інкримінується обвинувачення голови у заподіянні шкоди на семизначну суму та 83 копійки, не сказав, чи заарештовано, наприклад, чи обрано якийсь інший запобіжний захід стосовно голови Козина... Каже, що спілкується з Кривов’язом не щодня і тому не знає останніх даних у справі. Не знає навіть його службового телефону на місці відрядження в Обухівській прокуратурі, має тільки мобільний, але це приватний зв’язок, тому він не має права його розголошувати. І користується він цим зв’язком з підлеглим власним коштом. Ми порадили Сергію Анатолійовичу звертатися до редакції по телефон в Обухівській прокуратурі — дешевше буде, а заодно — із запитаннями щодо справи. Вочевидь, знаємо більше. І не скажемо так, як ви нам, Сергіє Анатолійовичу: «Я вам клянусь, не знаю ніяких телефонів».
Коли верстався номер, стало відомо, що слідчий В. Кривов’яз постановив усунути обвинувачену на час проведення досудового слідства у справі з посади Козинського селищного голови. У постанові, санкціонованій першим заступником Генерального прокурора України В. Кудрявцевим, зокрема, зазначається: «... залишаючись на зазначеній посаді і маючи доступ до документів Козинської селищної ради, може заважати розслідуванню злочинів, впливати на депутатів Козинської селищної ради, які є свідками у справі, і цим самим перешкоджати встановленню істини у справі чи скоїти нові зловживання службовим становищем...».
То що, Домахи віддадуть?