У рамках підготовки до 60-річчя визволення України від фашистських загарбників Комітет Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів презентував інформаційний сайт Книги пам’яті України-www. poіmenno. org. ua.

Під час роботи над електронною версією завдяки сотням тисяч добровільних пошуковців встановили: з 1941 по 1945 рр. було вбито кожного четвертого українця. Голова головної редколегії — народний депутат України Іван Герасимов зазначив, що у 250 поіменних меморіальних томах Книги пам’яті України зібрано відомості про понад 6 млн. воїнів, з яких значна частина тривалий час вважалися безвісти зниклими.

За словами народного депутата, завдяки інтернет-сайту пересічні громадяни значно швидше дізнаються про загиблих родичів. На електронній сторінці — основні результати пошукової роботи, наукове обгрунтування статистичних даних, хронологія подій воєнних років, вказується, де отримати подальшу інформацію. У майбутньому тут міститимуться дані про понад 10 млн. наших земляків. Робота над мартирологом українського народу триватиме. Головна редколегія, як повідомив І. Герасимов, працюватиме над книгою Скорботи України, де в 140 томах будуть імена чотирьох мільйонів загиблих у таборах українців. Нині вже збирають інформацію про громадян, загиблих у воєнних конфліктах за кордоном.

Вл. інфор.