Столична проектно-будівельна компанія «Основа-Солсіф» вийшла з ініціативою виконати комплекс робіт щодо зміцнення й збереження однієї із церков Софійського заповідника, а саме — дослідження фундаменту, горизонтальної та вертикальної гідроізоляції фундаменту й стін Кирилівської церкви. Такий незвичайний подарунок місту компанія вирішила зробити до десятиріччя своєї діяльності в Україні.

Генеральний директор цього спільного україно-французького підприємства Юрій Карпенко так пояснив некомерційний крок «Основи-Солсіф»: «За родом своєї діяльності компанія закладає основи сучасної міської інфраструктури. Тобто мимоволі причетна до того, що нащадки називатимуть культурною спадщиною початку XXІ століття. Тому, як ніхто інший, розуміємо необхідність не тільки створювати нове, але й зберігати те, що створено до нас».

Треба гадати, найбільше реставраційна ініціатива підприємства порадувала співробітників цього національного заповідника. За словами генерального директора Софії Київської Нелі Куковальської, вони неодноразово зверталися до різних фінансових та бізнес-структур із проханням про допомогу:

— Торік я підписала майже двадцять таких листів, особисто ходила на зустрічі з керівниками, але не отримала жодної позитивної відповіді.