Якщо вірити офіційним зведенням з полів країни, Крим слідом за Одеською областю став мільйонером. Саме таку кількість колоскових у тоннах намолотили на півострові. У загальнодержавному масштабі комбайни здолали п’яту частину збиральної дистанції з відведених під зернові і зернобобові площ. Середня врожайність — 28,8 центнера з гектара.
З усталених уже проблем, що заважають Україні посісти гідне місце в когорті держав—житниць Європи, — негода і нестача збиральних агрегатів. Керівники Кіровоградської області, де планували взяти більш як 2 мільйони тонн зерна, уже вносять до прогнозу сезонні корективи. За даними метеорологів, у липні в області випало близько 100 мм опадів — 150 відсотків від норми. Сильні зливи з градом і сильним вітром завдали чималої шкоди посівам. В окремих господарствах загинуло 40—60 відсотків озимих, ярового ячменю. У регіоні обрали тактику прямого комбайнування посівів, щоб урожай не пропав у валках. Однак ситуація ускладнюється нестачею збиральної техніки. Навантаження на умовний комбайн перевищує 250 га — вдвічі більше від оптимального.
Пам’ятаючи про хлібну кризу минулого року, цього сезону в кабінетах обласних і райдержадміністрацій переймаються не тільки жнивними проблемами, а більше замислюються над поповненням регіональних засіків. Якщо недороди-недобори можна списати на стихію, сарану чи клопа-черепашку, то за зрив планів заготівлі злакових, тим паче в рік президентських виборів, можна розплатитися кріслом. Справа доходить до «не пущать» пшеницю, реалізовану не через біржу, з регіонів. Розпорядження про заборону вивезення підписала Рада міністрів АР Крим. Керівництво Херсонщини також обмежило вивезення зерна і продуктів переробки за межі регіону. Відповідно до наказу транспортування зерна і продуктів переробки за територію області здійснюється тільки за наявності зареєстрованих біржових контрактів, а також після узгодження з інспекцією з питань якості і формування ресурсів сільськогосподарських продуктів Херсонської ОДА і прикордонної державної служби з карантину рослин у Херсонській області. Наказ зобов’язує всіх учасників зернового ринку декларувати наявні запаси зернових ресурсів. Контроль за виконанням наказу покладено на цілу низку обласних структур, аж до УМВС, податкової, ветеринарної інспекції і навіть митниці.