Біля житлових будинків Курахового немає звичних металевих баків. Як наслідок — дворами не розноситься сморід і не літають всюдисущі поліетиленові пакети. За заведеним порядком, сміттєзбиральна машина з’являється двічі на день, крім неділі — вранці і ввечері. Кожен мешканець спускається зі своїм відерцем чи пакетом, зачувши звичний дзвінок. Так працює комунальне підприємство «Державна служба єдиного замовника».

Організувавши регулярне вивезення сміття, місцева влада з повним правом вимагає такого самого сумлінного ставлення і від городян. Хтось лінується спускатися рано вранці до машини і підкидає пакет із відходами до урни чи взагалі на узбіччя. Не повірите, але проти лиха багатьох міст — стихійних звалищ — у Кураховому знайшли метод боротьби. Даруйте за подробиці, прибиральники вулиць копирсаються у пакетах, відшукуючи якісь натяки на «автора»: квитанцію за телефон, конверт від листа, навіть посвідчення трапляються. «Господаря», який кинув сміття у неналежному місці, викликають на адмінкомісію міськвиконкому і штрафують. Кажуть, що невмолимі докази діють безвідмовно. А місцевий бюджет поповнюється коштами, які, зокрема, йдуть і на підтримання чистоти.

— Нині впроваджуємо нову систему збирання сміття у приватному секторі, — розповідає заступник міського голови Курахового Євген Доманич (на знімку). — Тепер працівник комунальної служби, який приїжджатиме із водієм, вестиме облік, хто за скільки відер заплатив і скільки викинув.

Житлово-комунальну проблему міська влада вважає однією із найактуальніших. Особливо турбують борги населення. І тут активно працює адмінкомісія: в міськвиконкомі продемонстрували купу протоколів, складених на порушників.

— В Адмінкодексі є стаття «Порушення правил користування житловими будинками і житловими приміщеннями», — пояснює Євген Олександрович. —Таким порушенням є ухиляння від плати за житло і комунальні послуги. Штраф — від 17 до 51 гривні. Ми вважаємо, це дійовіша система, ніж суд. До речі, аналіз свідчить, що пенсіонери є дисциплінованішими платниками, ніж люди із достатком, які регулярно отримують зарплату.

Така жорстка позиція міської ради, яку очолює Микола Максименко, виправдовується тим, що рівень комунальних послуг у місті — на висоті. Є тепло, гаряча вода, завершується прокладання нового газопроводу. Тобто із повним моральним правом влада вимагає дисципліни у платежах. Євген Доманич переконаний, що багатьом людям заважає «радянська» звичка чекати підштовхування і вказівки. Саме тому багато сімей, які свого часу не оформили субсидію, тепер опинилися у скрутному становищі. «На жаль, люди звикли, що хтось до них прийде, хтось подумає і скаже, що робити. А система ж змінилася. Кожен повинен думати за себе сам», — каже заступник міського голови.

Однак є категорія громадян, на яких умовляння і штрафи не діють. Тому торік міська рада звернулася із позовами до суду про примусове виселення осіб, які утримують житло в антисанітарному стані. Це переважно асоціальні громадяни. Один із таких мешканців пропив і ванну, і унітаз, і умивальник, заливши водою сусідів знизу. Друга сім’я розпалювала вогнища в квартирі. Судові процеси тривали кілька місяців, однак рішення було винесено на користь міської влади. У такий спосіб звільнено дві квартири, ще два аналогічні позови готуються. А вільне житло після ремонту передається людям, які стоять у квартирній черзі.

У міськвиконкомі кажуть, що бомжі — здебільшого мешканці вмираючих сіл, які прагнуть до міста у пошуках легкого заробітку: як правило, крадіжок металобрухту. Ця проблема така гостра, що, пригадує директор служби єдиного замовника Валентин Кісліцин, нещодавно мешканці будинку, стривожені появою сантехніків у підвалі, викликали... міліцію, вирішивши, що злодії прийшли красти труби.

Попри офіційну кількість безробітних у місті — 800—900 осіб, влада вважає, що проблеми, як такої, не існує. «Я не можу нікого знайти на громадські роботи — косити територію», — каже заступник міського голови. Він стурбований тим, що багато безробітних реєструються лише заради отримання субсидії, а насправді займаються бізнесом. Така практика міську раду обурює, адже йдеться не так про виживання людей, як про те, що нелегальний працівник, який не сплачує ані копійки податків, користується на рівні з усіма (і за рахунок інших!) соціальними благами.

Донецька область.