Геохіміки давно не одержували свіжого матеріалу з Місяця. Втім, це не заважає їм робити відкриття стосовно хімічного складу нашого найближчого космічного сусіда. З’ясувалося, що місячний ґрунт, доставлений на Землю більш як 20 років тому, ще містить чимало цікавої інформації, у чому переконалися російські науковці, застосувавши нові методи дослідження. У процесі їм удалося знайти понад два десятки рудних металів, які містяться в ультрамалих кількостях у місячному реголіті з «Моря Достатку».
Місячний ґрунт аналізували в ультратонкому шарі, насипаному на вуглецевий скотч, за допомогою скануючих мікроскопів та спектрометрів. Це дало змогу розрізняти частинки розміром від 100 нанометрів. Найбільше в тонкій фракції було самородного заліза. Тут дослідники знайшли ще дві частинки золото-цинковмісної міді неправильної форми. Досить багато було в реголіті самородного срібла, а от пік алюмінію дослідники визнали наносним, привнесеним з алюмінієвого столика, на якому було наклеєно скотч із препаратом. «Місячну прописку» отримали самородне золото та самородний свинець, знайдені в препаратах. Дві частинки металевої сурми містили незначні домішки олова та міді. Кілька частинок ренію підтверджують уявлення вчених про широке розповсюдження важких металів на Місяці. Свіжа знахідка кристала молібденіту є доказом того, що він має місячне походження, а не принесений у складі мастила або конструктивних матеріалів космічного апарата, як вважали раніше. Вперше в місячному ґрунті виявлено гринокіт, що складається з кадмію, цинку, заліза і марганцю в поєднанні із сіркою. Науковці знайшли в реголіті сульфід золота з домішкою міді та унікальний мінерал — йодид родію, що не зустрічається в земних умовах. Хоч як це дивно, але ні платини, ні паладію в ґрунті виявити не вдалося.
Учені висунули припущення стосовно походження тих чи тих рудних мінералів у місячному ґрунті. Так, золото-цинковмісна мідь, мабуть, утворилася на ранньомагматичній стадії формування місячних базальтів і потім її було винесено на поверхню вулканами. Самородне срібло з реголіту, ймовірно, також є продуктом вулканічної діяльності, як зросток золота, свинцю та олова і частинка сурми. Реній, на думку науковців, має істинно місячне, а не метеоритне походження. А молібденіт і гринокіт, напевно, утворилися в результаті низькотемпературного відкладення в тріщинах порід з газової фази. Отож геологічна розвідка на Місяці робить його цілком перспективним об’єктом для майбутнього видобутку корисних копалин.