Президенту України Кучмі Л. Д.

Прем’єр-міністру України Януковичу В. Ф.

Шановний Леоніде Даниловичу!
Шановний Вікторе Федоровичу!
Звернутися до Вас нас змусили негативні тенденції, які останнім часом стали невід’ємною частиною рибного ринку України, котрий переживає сьогодні надтяжку кризу.
Ми просимо звернути Вашу увагу на той тривожний факт, що «у результаті діяльності «Експертної комісії із залучення інвестицій у рибну галузь» на споживчому ринку спостерігається значне зростання цін на рибну продукцію» (Інформаційне агентство «Інтерфакс-Україна», 8 липня 2004 р., «Деловая неделя», 8 липня 2004 р., ІCTV, 8 липня 2004 р.) І ціни, якщо не вжити негайних заходів, зростуть ще більше.
До цього призвели такі причини:
1. Низка відомств Міністерства аграрної політики, насамперед Ветеринарний департамент України (його керівник — Петро Вербицький — також є членом зазначеної Експертної комісії), «в односторонньому порядку перестали визнавати міжурядові угоди, раніше підписані Україною» («Факты и комментарии», 20 липня 2004 р.). Унаслідок цього деякі країни-експортери уже не поставляють в Україну рибну продукцію. Крім зменшення асортименту на споживчому ринку, це також ударило по іміджу України, а декотрі країни, як, наприклад, «Норвегія, призупинили переговори про вступ України до СОТ» («Факты и комментарии», 20 липня 2004 р.)
2. Ветеринарна служба не дотримує не тільки міжнародних угод, а й українського законодавства. При цьому, незважаючи на кілька програних судових процесів, Ветеринарний департамент не квапиться виконувати судові рішення, що спричинює значні збитки суб’єктів підприємницької діяльності (за матеріалами газети «Деловая неделя-FT», 15 липня 2004 р.)
3. Як нам стало відомо, з ініціативи «Експертної комісії» нині готується законопроект чи постанова про квотування рибної продукції, що ввозиться в Україну, й одночасне ліцензування учасників ринку. Таких заходів зазвичай вживають для захисту інтересів власних рибалок. Але в Україні 90% споживаної риби — імпортна. Отже, немає жодної конкуренції між імпортованою продукцією і рибою, виловленою у внутрішніх водоймах країни.
Усі перелічені вище дії Ветеринарного департаменту та «Експертної комісії» призвели до того, що роботу операторів практично цілком блоковано. Також хочемо повідомити, що діяльність, спрямована на знищення рибного ринку України, відбувається під гаслами залучення інвестицій у рибну галузь. Але за весь час існування «Експертної комісії» наша держава не одержала ні копійки інвестицій для рибної галузі. Натомість ми спостерігаємо значне зниження рибного асортименту, а також зростання цін на споживчих ринках, яке за окремими позиціями становить уже 20%.
Негативні явища тільки нагромаджуються: у холодильниках компаній-імпортерів практично не залишилося продукції, що вже через місяць може спричинити дефіцит і ще більше зростання цін.
Ми, представники рибних компаній, що нижче підписалися, просимо вас ужити невідкладних заходів для порятунку рибного ринку країни.
Якщо цього не зробити, то ринок, що досить динамічно розвивався, буде відкинуто на десятиліття назад, коли процвітали корупція, контрабанда і нестабільність.
Ситуація, що склалася на рибному ринку України, свідчить про «очевидну змову кількох високопоставлених чиновників Ветеринарного департаменту України та «Експертної комісії із залучення інвестицій у рибну галузь», тому, на нашу думку, тільки втручання перших осіб держави може припинити свавілля на цьому сегменті ринку і стабілізувати ситуацію.
У цьому зв’язку ми просимо Вас сприяти створенню комісії з розслідування ситуації на рибному ринку, а також запровадити мораторій на законодавчу діяльність у цій галузі до завершення роботи зазначеної комісії.
«Українська Асоціація рибопромисловців», «Міжнародна група морепродуктів», «Атлантика Трейд», «Katrіks», «Селена-Опт», «Марин плюс», «Пилатус», «Інтерпродсервіс», «Хмельницькрибпром», «Адмірал» (м. Харків), «Адмірал» (м. Севастополь), «Адмірал Трейд», «Атолл», «Три кити», «Аляска Трейд», «Липова долина», «Одарина».