Як стверджують у МЗС, обирати майбутнього президента зможуть і українські заробітчани, які перебувають за кордоном. За різними оцінками, їх від 5 до 7 мільйонів. Як заявив на черговому брифінгу речник МЗС України Маркіян Лубківський, проголосувати зможуть навіть нелегали. Щоправда, таке право за законом мають лише ті, хто перетнув український кордон на законних підставах.
«Усі, хто є громадянами України і перебувають за кордоном, зможуть вільно прийти до посольства чи консульської установи, де відкрито дільницю, і проголосувати. Ці люди, які працюють за кордоном, жодним чином не порушували законодавства України. Відповідно, до них не будуть застосовуватися жодні санкції», — пообіцяв речник МЗС.
Щоб проголосувати за кордоном, треба принаймні подбати про те, щоб ваше прізвище внесли до списків виборців. Автоматично до них потраплять лише ті, хто перебуває на консульському обліку в українських дипломатичних представництвах. Решті, як повідомили в Комітеті виборців України, доведеться заздалегідь звернутися до закордонної виборчої комісії і написати заяву про включення до списків виборців. При цьому необхідно мати документ, що посвідчує особу громадянина і підтверджує українське громадянство (у більшості випадків — внутрішній або закордонний паспорт). Утім, було б дуже наївно припускати, що тонкощі виборчої процедури хвилюють усіх наших трудових мігрантів. З огляду на низьку поінформованість нелегалів про свої права та побоювання репресій, навряд чи всі вони 31 жовтня з’являться на виборчих дільницях.