Море, нарешті, нагрілося. А кримські пляжі, заради яких численні гості їдуть на Чорноморське узбережжя, — так собі. Деякі досі працюють без документів про придатність. Дехто примудрився отримати папірці-дозволи від структур, які не мають права проводити таку експертизу.
Курортників на 616 пляжах завдовжки 343 кілометри залишили без рятувальних служб. Замість того МНС і всі водно-рятувальні станції півострова захопилися боротьбою за сфери впливу у справі вилучення грошей з усіляких туристів. Відповідальних за безпеку людей не вдалося визначити навіть на присвяченому цьому питанню засіданні координаційної ради уряду автономії.
Усі лікувальні й відомчі пляжі, як завжди, платні. Дворічна кампанія уряду автономії за безкоштовний вхід на комунальні місця купання для всіх, незалежно від «прописки», триває понині з перемінним успіхом. Ще дорожчими стали усі послуги на пляжах. Проте їх орендарі виручені гроші зазвичай скеровують зовсім не на облаштування території. А численні (особливо в розпал курортного сезону) перевіряльники з найрізноманітніших інстанцій ніби не бачать, що зиск від прибуткового діла обминає бюджет.
Усе як завжди: моря вистачає, бракує води й туалетів. Заважають насолодитися морем та сонцем і вихлопні гази іномарок, які шугають набережними, кіптява від спалюваного сміття, пил від занедбаних автошляхів, цілодобові димні мангали. Спроба ялтинської влади заборонити забруднювати повітря наразилася на масовий супротив шашличників і... самих відпочивальників.
Як ніколи густо усі рекреаційні місця (крім Євпаторії й Феодосії) обліпили й торгові точки та пляжні рознощики напоїв, наїдків, товарів і сувенірів. Податківці знову запевнили, що в зоні їхньої особливої уваги опинилися підприємці, які працюють на пляжах і набережних, адже саме тут крутяться величезні суми готівки. Однак і сьогодні заледве третина «пляжних» бізнесменів працює офіційно. Така сама ситуація й і власниками морських парапланів, «бананів» та іншого спортивного спорядження — віндсерфінга, човнів, гідроциклів, катамаранів тощо.
Крим.