У чому полягає різниця між новим призначенням та перерахунком пенсії і чи можна використовувати для розрахунку пенсії довідку про зарплату без розбивки по місяцях?
Іван КОПИТЬКО.
Рівненська область.
Терміни «нове призначення» та «перерахунок пенсії» чинним законодавством не визначаються. Виходячи з практики застосування пенсійного законодавства, новим призначенням пенсії вважається призначення пенсії вперше, наприклад, при досягненні пенсійного віку або коли особа отримувала пенсію по інвалідності, а згодом їй призначається пенсія за віком. У цьому разі призначення пенсії за віком буде новим призначенням. Водночас, наприклад, якщо науковому працівникові вже було призначено пенсію згідно з Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність», а в подальшому до закону були внесені зміни, відповідно до яких пенсіонеру проводиться обчислення пенсії, то це не можна назвати новим призначенням, оскільки це є перерахунком пенсії. У довідках про заробітну плату для перерахунку пенсії повинна зазначатися щомісячна заробітна плата працівника, оскільки під час розрахунку пенсії визначаються щомісячні коефіцієнти заробітку. Загалом визначення величини, з якої обчислюється розмір пенсії науковим працівникам, здійснюється в такому порядку:
1) визначаються щомісячні коефіцієнти заробітку (числом з п’ятьма знаками після коми) шляхом ділення заробітної плати цієї особи на середню заробітну плату в Україні у розрізі кожного місяця періоду, який поданий особою для обчислення пенсії;
2) обчислені щомісячні коефіцієнти заробітку підсумовуються та під час ділення цієї суми на їх кількість визначається середній коефіцієнт заробітку особи;
3) далі визначений середній коефіцієнт заробітку помножують на величину середньої заробітної плати в Україні за попередній рік (перед зверненням за призначенням пенсії). Під час призначення пенсій у 2004 році, незалежно від того, в якому місяці призначається пенсія, визначений середній коефіцієнт помножують на середню зарплату в Україні за 2003 рік, яка, за даними Держкомстату, становить 462, 27 грн. Із отриманої величини скоригованого (осучасненого) заробітку обчислюється розмір пенсії залежно від тривалості стажу роботи.