Останніми роками на шахті «Краснолиманська» трапилося кілька аварій, зазначає РІА «Новости». Так, 2 грудня 2002 року на горизонті 880 метрів унаслідок газодинамічного викиду сталося обвалення породи. Під завалом опинилися два гірники, одного з них удалося врятувати.
2 січня 2003 року на глибині 860 метрів під час проведення монтажних робіт сталося обвалення породи, під завалом опинився один гірник. Добу по тому гірничорятувальники підняли його тіло на поверхню.
8 березня 2003 року під час проведення робіт на горизонті 540 метрів під завалом опинилися сім гірників, чотирьох удалося врятувати.
За даними Державного комітету України з нагляду за охороною праці, за шість місяців 2004 року на шахтах України різного роду травм зазнали близько п’яти тисяч гірників, 78 із них загинули.
За даними Держнаглядохоронпраці, видобуток вугілля на шахтах здійснюється у вкрай складних гірничо-геологічних і температурних умовах. Середня глибина розробки вугілля вже наблизилася до кілометрової позначки, до того ж переважна більшість шахт працює без реконструкції майже чверть століття.
За останні 12 років у вугільній галузі України сталося більш як 20 великих аварій, у результаті яких загинуло майже 600 шахтарів.
Попередня велика аварія була 7 липня 2002 року. Тоді внаслідок вибуху метаноповітряної суміші і пожежі на шахті «Україна» АТ «Селідовевугілля» у Донецькій області загинули 35 чоловік.
Найбільша за всю історію незалежної України аварія сталася в березні 2000 року на шахті ім. Баракова в Луганській області. У результаті вибуху метану і вугільного пилу там загинуло 80 гірників.