Минулого тижня світ продовжував стежити за розвитком скандалу навколо російського «ЮКОСА», а вкладники продовжували забирати свої гроші з кількох великих російських банків. Попри те, що минулого четверга представники компанії почали виплачувати податкову заборгованість у рамках позову про стягнення в бюджет 99 мільярдів карбованців, тема банкрутства «ЮКОСА» залишається відкритою. Пам’ятаючи події 1998 року, в Україні ставили собі запитання: чи не вплине російська криза на стан справ у нашому банківському секторі? Експерти «ГУ» відповіли на нього негативно.

 

Андрій ЄРМОЛАЄВ, директор Центру соціальних досліджень «Софія»:

— На відміну від часів десятилітньої давності, жорсткої залежності між функціонуванням української і російської фінансових систем уже немає. Можна згадати історію російської кризи 1998 року, коли фінансовий обвал спричинив банкрутство системних банків, втрату грошей вкладниками і фактично соціальну трагедію російського середнього класу. Тоді в Україні, незважаючи на хвилю девальвації гривні, що минула, банківська система все-таки устояла, всі системні банки вистояли, і втрати були мінімум удвічі менші. Нині українська система ще стійкіша. Це пов’язано, по-перше, з тим, що на українському ринку з нашими банками останніми роками почали працювати великі інвестори — і закордонні, і внутрішні. Їхні активи і оборот є гарантією стабільності українських банків. Другий важливий момент — досить успішна стабілізаційна політика Національного банку, що тепер фактично виступає гарантом стабільності гривні і курсу гривня—долар. Ці обставини, на мій погляд, дають можливість казати про те, що навряд чи буде «хвильовий ефект». Можливо, будуть кон’юнктурні сплески, пов’язані більше з ефектом психологічних і економічних очікувань, аніж зі структурними зрушеннями. Це так званий ефект ф’ючерсних очікувань, коли великі агенти, трейдери, посередники, що працюють, приміром, на двох ринках і котрі знають про майбутні фінансові загрози, страхують свої ризики за рахунок підвищення цін на послугу чи товар. Але навіть за найпесимістичнішим сценарієм, з огляду на те, що українська фінансова система стабільна і самодостатніша, ніж це було п’ять років тому, реакція буде найімовірніше ситуативною, тимчасовою і не позначиться в цілому на стабільності банківської системи.

Олена ДУРМАНОВА, експерт Агентства гуманітарних технологій:

— Фахівці твердять, що російська криза не позначиться на українській банківській системі. І, на мою думку, слушно. Причиною цієї кризи є паніка серед населення. Основне завдання наших банків — не допустити подібної ситуації в Україні. Люди, які мають родичів у Росії, отримуючи від них відповідні повідомлення, бояться повторення російського сценарію і починають забирати свої вклади з наших банків. Однак такі повідомлення не можуть бути істотним чинником, здатним вплинути на цілу банківську систему.

До того ж нинішні російські події важко назвати економічною чи банківською кризою: нині там відбувається перерозподіл власності. Просто політики не врахували того, що банківська система живе за своїми законами: всі зовнішні події одразу віддзеркалюються у поведінці клієнтів. Адже банківська система тримається на довірі.

Олена БІЛАН, експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій:

— Гадаю, російська банківська криза не вплине на українську банківську систему. По-перше, тому, що наші фінансові системи на надто інтегровані. Ми маємо кілька російських банків, які працюють тут, але їх небагато. Єдиний канал, яким ця криза може «перекочувати» на український ринок, — це психологічний фактор. Люди, дізнавшись про кризу в Росії, вирішать, що те саме може статися і в Україні. Але я, відверто кажучи, не вірю в це. 

Підготували Ганна ЛУКАНСЬКА, Тетяна ПАСОВА.