Ялтинський приватний зоопарк під загрозою знищення. Питання про його знесення й повернення земельної ділянки, на якій оселилися майже 600 унікальних звірів і птахів, 22 липня вирішуватиметься у Господарському суді Криму.

Директор улюбленого місця відпочинку дітей і дорослих природолюбів, депутат Ялтинської міськради Олег Зубков, про подвижницьку працю якого «ГУ» вже розповідав, повідомив, що із прокуратури АРК йому надійшов позов Сімферопольського міжрайонного природоохоронного прокурора, в якому, зокрема, сказано: «Мале приватне підприємство «Зоокуточок «Казка» самовільно зайняло земельну ділянку загальною площею 2,43 га у Ялті, смт Виноградне, на території Лівадійської селищної ради під розміщення зоопарку «Казка». Природоохоронний прокурор прохає Господарський суд автономії прийняти рішення про повернення ділянки, зайнятої МПП «Зоокуточок «Казка», і зобов’язати відповідача привести цю земельну ділянку «у придатний для використання стан» шляхом знесення розташованого на ньому зоопарку.

— У них є підстави для подібних вимог, — зазначив О. Зубков. — Однак під час створення зоопарку влада міста й селища запевнили, що проблем із землею немає, що це технічне питання, на розв’язання якого просто потрібен час.

Нещодавно Верховна Рада Криму внесла «Казку» до переліку об’єктів природно-заповідного фонду, затверджено генеральний план розвитку зоопарку, та офіційно він так й не має землі, хоча це питання вирішують уже вісім років.

— Це тому, що кожного тижня в Ялтинській міськраді розглядають 200—300 справ про виділення земель під індивідуальне будівництво, — сказав директор відомого зоопарку.

— Сам він подання позову проти нього пов’язує зі своєю пропозицією запровадити в Ялті мораторій на виділення земель під індивідуальну забудову.

— На березневій сесії міськради я виступив із заявою про введення мораторію на розбазарювання південнобережних земель, — повідомив Олег Зубков. — Я також покритикував секретаря міськради, архітектора й екологічну інспекцію міста. Очевидно, мої висловлювання когось зачепили.

Дивно, що все це коїться із зоопарком, який став відомим далеко за межами України, за десять років роботи довів, що приватна, затишна оаза представників рідкісних видів диких тварин має право на життя, конкурентоспроможна та популярна. Більшість мешканців просторих вольєрів «Казки» належить до екзотичних тропічних видів. Унікальність зоопарку в тому, що він найпівденніший в Україні, щороку тут бувають десятки тисяч відвідувачів із близького й далекого зарубіжжя. Це ще й притулок для диких тварин, які постраждали від рук людини. Тут є спеціальний лазарет для знесилених під час перельотів птахів, поранених і покинутих тварин. Сподівання — на підтримку громадськості: «Адже ніхто не думає ні про звірів, ні про людей, допомогти — не допомагають, а зруйнувати можуть».

Невже таки у когось підніметься рука позбавити Крим одного з відомих і великих в Україні зоопарків? Утім, за часів дикого переділу прибережних земель півострова, за якими товпляться охоплені пошестю «палацоманії» не лише новоспечені місцеві, а й закордонні можновладці та олігархи, — й не таке траплялося та коїться нині...

До речі, голова Республіканського комітету земельних ресурсів АРК Євген Жагорніков наполягає на виділенні земель Південнобережжя лише через аукціони й конкурси.

— У будь-якому разі скористатися землею Південного берега Криму зможуть лише багаті люди, у той час як більшість потенційних одержувачів ділянок на ПБК збираються надалі їх продати. Тут споруджують і будуватимуть тільки люди з серйозними грошима, час називати речі своїми іменами, — зазначив Є. Жагорніков.

Крим.