Вища атестаційна комісія підписала протокол з Українським вільним університетом у Мюнхені про «конвертацію» в нашій країні докторських дипломів УВУ. Досі вони котувалися в західному світі, але в Україні потребували нострифікації (визнання).

Нагадаю, Український вільний університет було засновано після першої світової війни нашими земляками-емігрантами у Відні. Пізніше цей науково-освітній заклад перенесли до Праги. 1945 року УВУ поселився у Мюнхені і швидко адаптувався до вимог західної освіти. В університеті є три факультети: філософський, правничий та економічний.

За часів незалежності сотні молодих науковців з України здобули магістерські та докторські дипломи в УВУ. Дослідження студентів головним чином присвячені відносинам України з європейським світом, а особливо українсько-німецькій тематиці у сфері філософії, історії, економіки, літературо-, мово- та мистецтвознавства. Протягом найближчих двох років на базі УВУ буде створено спільну українсько-німецьку вчену раду із захисту дисертацій за спеціальностями «Германські мови» та «Перекладознавство».

Нині, як і в попередні роки, триває літній семестр. Але, на жаль, цього разу вдалося поїхати до Мюнхена лише невеликій групі українських студентів та науковців. З’явилася далебі не наукова проблема: не всі бажаючі студіювати змогли переконати візовий відділ посольства ФРН в Україні у своїх благочестивих намірах — любові до знань. Тут підозрюють, що українців може вабити більше потяг до вимушеної праці за кордоном.