Президентські перегони набирають обертів. На головне крісло політичного олімпу кількість претендентів зростає чи не щодня. Минулого тижня вони знайомили виборців зі своїми деклараціями, обіцянками та намірами. Партійні з’їзди підтримували кандидатів і створювали політичні проекти для майбутніх парламентських виборів. А нині діючий глава держави Леонід Кучма, здійснивши низку кадрових ротацій, підбивав підсумки свого президентства і попередив, що не підтримуватиме жодного кандидата, якому буде байдужа політична реформа.

Та що ближче до виборів, то більше забувають про задекларовані наміри про спільні дії і чесну гру. Так, минулого тижня намітилася тріщина у групі «Демократичні ініціативи—Народовладдя», які об’єдналися заради створення однієї партії. Лідери «Народовладдя» провели установчий з’їзд нової політичної структури без партнерів по парламентському об’єднанню, на що розчарований лідер «Демініціатив» Степан Гавриш пообіцяв створити власний проект або приєднатися до іншої сили.

А Народна аграрна партія України звинувачує колишніх членів Тетяну Засуху і Михайла Зубця у намірах розколоти НАПУ, які «використовували адміністративний тиск і шантаж» до деяких аграрників.

Водночас «Наша Україна», БЮТ та СПУ сподіваються, що шанс для об’єднання ще не втрачено, і почали обговорювати в рамках трійки актуальність громадського контролю за ходом виборів та залучення спостерігачів.

Свій внесок для досягнення прозорості та демократичності процесу виборів глави держави зробила і Центральна виборча комісія України. Вона затвердила та оприлюднила низку документів: про порядок контролю за коштами виборчих фондів кандидатів, збирання підписів на їх підтримку та список територіальних виборчих округів.

Минулого тижня для «свідомого вибору» прихильники опозиції активізували тему проведення публічних теледебатів для кандидатів, з тим щоб виборці не лише добре знали їх в обличчя та біографії, а й чітко уявляли, який шлях подальшого розвитку держави пропонує кожний претендент. Їх підтримав і голова ЦВК Сергій Ківалов.

Отже, якщо видовищ буде достатньо, то про хліб обіцяв подбати уряд, керівник якого запевняє, що ціни на нього не підвищуватимуться. Можливо, нині в цьому сумнівається лише Перший віце-прем’єр Микола Азаров. Гроші стали дорожчими — не приховував він радості від «сприятливої ситуації для чергового виходу України на зовнішні ринки запозичень», і вони вже не подешевшають.

Однак доцільні напутні поради гаранта Конституції. Він закликав кандидатів у президенти не спекулювати на довірі людей: «За свої обіцянки колись треба відповідати».