На мою земельну ділянку майже на два метри проникло коріння величезного дуба, що росте на землі сусіда. У зв’язку з цим не маю змоги вирощувати городину. Чи можу я сама відрізати коріння, не питаючи сусіда?
Надія Пилипенко.
Миколаївська область.
 
Дане питання врегульовано ст. 105 Земельного кодексу України. Так, у разі проникнення коріння і гілок дерев з однієї земельної ділянки на іншу власники та землекористувачі земельних ділянок мають право відрізати корені дерев і кущів, котрі проникають із сусідньої земельної ділянки, якщо таке проникнення є перепоною у використанні земельної ділянки за цільовим призначенням.
 
Хто має оплачувати встановлення суміжної межі: я чи сусід?
Микола Патронов.
Обухівський район Київської області.
 
Якщо не вдалося добровільно досягти згоди, то доведеться звернутися до Земельного кодексу України, за яким оплачувати встановлення суміжних меж мають власники земельних ділянок у рівних частинах.
 
Наші з братом земельні ділянки розташовано під горою, тому дійсні їх межі встановити майже неможливо. З кожним роком під час оранки брат захоплює кілька метрів моєї землі. Як у такому разі встановити межі?
Іван Кунін.
Київська область.
 
Якщо дійсні межі земельних ділянок виявити неможливо, то їх встановлення відбувається за фактичним використанням земельної ділянки. А коли і за фактичним використанням ділянки неможливо встановити, то кожному виділяють однакову за розміром частину спірної ділянки.
 
Нещодавно купив земельну ділянку. Сільська рада вимагає за власні кошти зробити проект її відведення. Наскільки це правомірно? 
Григорій Буценко.
Дніпропетровська область.
 
Проект відведення земельної ділянки не розробляють, якщо земельну ділянку набувають у власність шляхом купівлі-продажу, дарування, міни та на підставі інших цивільно-правових угод, або коли вона успадковується, але обов’язково без зміни її меж та цільового призначення.
 
Як нараховують земельний податок на земельну ділянку, де розташовано магазин, яким користуються троє громадян одночасно?
Віктор Палій.
Миргород Полтавської області.
 
За земельну ділянку, де розташована будівля, котра перебуває у користуванні кількох юридичних осіб або громадян, земельний податок нараховують кожному з них пропорційно тій частині площі будівлі, що знаходиться в їх користуванні. За земельну ділянку, на якій розташовано будівлю, що перебуває у спільній власності кількох юридичних осіб або громадян, земельний податок нараховується кожному з них пропорційно їх частці у власності на будівлю.
 
Як правильно нараховувати податок на пасовища?
Олексій Бурт.
Васильків.
Ставки земельного податку з одного гектара сільськогосподарських угідь встановлюють у відсотках від їх грошової оцінки. Зокрема, для ріллі, сіножатей та пасовищ такий податок встановлено у розмірі 0,1 відсотка грошової оцінки пасовищ.
На запитання відповідала Наталія ХОМЕНКО.