Державне фінансування вищої освіти залишається вкрай незадовільним. На її потреби перераховують менше п`яти відсотків від валового внутрішнього продукту. Заробітна плата педагогів залишається невиправдано низькою, водночас плата за навчання стрімко зростає. Про це говорили учасники парламентських слухань «Про стан та перспективи розвитку вищої освіти в Україні».

До того ж не відповідають вимогам медичне обслуговування й харчування у вищих навчальних закладах; у незадовільному стані перебувають гуртожитки, спортивні та культурні споруди; серед студентства поширюється пияцтво і наркоманія... На думку народних депутатів, негативно впливає на освіту й велика кількість філій, малопотужних за освітнім і науковим потенціалом, та їх підпорядкованість більш ніж двадцяти міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади.

Для розв’язання проблеми учасники слухань внесли низку рекомендацій. Зокрема, доручили Кабінетові Міністрів до кінця поточного року розробити і затвердити державну програму оновлення й забезпечення вищих навчальних закладів новітніми приладами і лабораторним обладнанням, передбачивши на ці цілі з держбюджету не менш як 200 мільйонів гривень щороку. Збільшити обсяги пільгового кредитування для здобуття вищої освіти, а також будівництва житла для молодих сімей, працівників вищих навчальних закладів. Внести законодавчі пропозиції стосовно звільнення від податку на прибуток студентів за виконану ними роботу під час навчання. А в держбюджеті на 2005 рік передбачити збільшення заробітної плати педагогічним і науково-педагогічним працівникам не менш як удвічі. Водночас керівників вищих навчальних закладів зобов’язано підвищити якість підготовки фахівців і запровадити новітні технології навчання з урахуванням європейських.