Біографічна довідка
Олег Білоусов народився у Слов’янську. Вищу освіту здобув у Ростовському держуніверситеті. Підприємницькою діяльністю зайнявся 19 років тому. Організатор і керівник перших виробничих кооперативів у місті. Освоїв технологію виробництва побутової кераміки. Невеликі майстерні з виробництва декорованої плитки, вазонів, побутового посуду, засновані Білоусовим, згодом виросли по всьому місту і дали змогу Слов’янську стати своєрідною українською столицею кераміки. Автор рецептури нанесення декору на керамічну основу, власник семи патентів на винаходи в галузі мембранних технологій і фільтрувальних матеріалів. Організатор і перший керівник Слов’янського відділення «Приватбанку» (1995—1999), громадських організацій «Прес-клуб», «Російська громада». Засновник і керівник науково-виробничого підприємства з випуску технічної і побутової кераміки, видобутку корисних копалин, будівництва (ТОВ «Екосинтез-керамікс ЛТД»).
У  Слов’янську директора ТОВ «Екосинтез-керамікс ЛТД» Олега Білоусова знає багато хто. Промислову кераміку, яку випускає його підприємство, давно оцінили споживачі.
«Екосинтез-керамікс ЛТД» розмістився на території Слов’янського керамічного комбінату, що свого часу відправляв продукцію в усі куточки колишнього Союзу і в зарубіжжя. До листопада минулого року підприємство фактично «лежало». Однак знайшлися люди, що змогли вдихнути життя в цехи-руїни і незабаром завоювати солідний ринок. Продукція «Екосинтез-керамікс ЛТД» сьогодні затребувана в хімії, металургії, нафтопереробці. З деяких видів продукції підприємство є монополістом, а 30 відсотків виробів відправляє на експорт.
Завдяки заповзятливості О. Білоусова сьогодні 320 чоловік мають роботу. Він може прийняти ще як мінімум 180 для того, щоб укомплектувати зміни на цілодобовому виробництві. Може, але от лихо: знайти нині кваліфікованих працівників не так просто.
— Немає кваліфікованих фахівців, — каже Олег Білоусов. — Тому ми змушені набирати людей у прилеглих селах, тих, хто ніколи не працював на промислових підприємствах. У зв’язку з цим хочеться запитати: чому б службі зайнятості не організувати підготовку кадрів у ПТУ? Адже ми, як і кожне підприємство, робимо відрахування у фонд зайнятості, але віддачі не одержуємо. Чому б цій службі не допомогти людям, дати їм можливість  працювати в нас вахтовим методом?
Служби зайнятості могли б організувати роботу бригад з інших міст, де високий рівень безробіття. Люди могли б приїжджати до Слов’янська на тиждень-два і заробляти пристойні гроші. Силами самого підприємства чи навіть декількох цю гостру проблему не розв’язати. Мабуть, настав час говорити не про проблему безробіття, а про кадрову проблему, до того ж — державну.
— Я все життя займався виробництвом, — зізнається директор. — Ми вже досягли належної майстерності з випуску кераміки. Але ображає, що між виробничниками і торгово-посередницькими підприємствами є зрівнялівка. Платимо ті самі податки, хоча витрати на заробляння однієї гривні в нас і в торгівлі — це небо і земля. Я не кажу про податкові пільги, але має ж бути якийсь поділ?
У робочому кабінеті Білоусова — сертифікати і патенти на винаходи, видані за останні роки. Багато нововведень упроваджується саме тут, на підприємстві. Приємно чути, що генератором ідей є сам Олег Юрійович. Цікаво простежити долю деяких винаходів. Нинішнього року, наприклад, російські колеги приїхали до Слов’янська похвастатися отриманим нещодавно патентом на дисковий фільтр. З’ясовується, таку новинку керівництво «Екосинтезу-керамікс ЛТД» запатентувало ще у 2002-му, але, на жаль, дотепер цю продукцію не випускають. Така само доля ще одного цікавого виробу — внутріґрунтового зрошувача, котрий рекламували на виставках. Цей виріб здатен чудово утримувати вологу, не піддається корозії і не потребує особливого догляду. Такі новинки, зібрані в систему, допомагають боротися, наприклад, із зсувами. Або вирощувати екологічно чисті продукти на смітниках, на хімічно- і радіаційно-забруднених площах.
Здавалося б, бери і користуйся. На жаль, у міністерстві не виявили інтересу до внутріґрунтового зрошувача, мовляв, коштів немає. «Я не прошу грошей, — пояснює О. Білоусов. — Але нехай міністерство дасть свій висновок, адже це потрібна селянам продукція».
Досвід участі «Екосинтезу-керамікс ЛТД» у міжнародних виставках, спілкування з закордонними партнерами свідчать: іноземці пильно стежать за всіма новинками. Були випадки, коли через якийсь час аналогічні ноу-хау з’являлися за рубежем і використовувалися, а в нас документи ще «ходили» по інстанціях.
«Усе, що я роблю, — це потреба моєї душі», — зізнається Олег Юрійович. Так жити його вчили наставники. І в цьому Білоусов бачить сенс життя. Він із вдячністю згадує своїх учителів у бізнесі — Миколу Гринівського і Аркадія Махарадзе. Суспільна діяльність, допомога Свято-Воскресенському храму — це теж потреба душі людини, яка вкладає кошти не лише в економічний, а й у духовний розвиток рідного краю.