У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка у розпалі вступні іспити. Отже, найбільший конкурс — сім осіб на місце — в Інституті міжнародних відносин. Серед престижних спеціальностей — «юрист», «психолог», «англійський філолог», «журналіст». Традиційно високий конкурс на всі спеціальності економічного факультету. А ось бажаючих навчатися на природничих факультетах меншає. Приміром, на 100 місць хімічного факультету було подано 170 заяв. Пасують абітурієнти і перед так званими «точними» факультетами: кібернетики, фізичний, радіофізичний, механіко-математичний.
Київський національний університет за сумарним рейтингом «Софія Київська» серед 403 вищих навчальних закладів країни у 2004 році посів перше місце. Був КНУ першим і в кількох номінаціях, зокрема «Престижність диплома серед роботодавців». Кому мріється про такий диплом — ось порада: вступайте на заочне відділення факультетів, де конкурс ледве сягає однієї особи на місце. Тобто завдання спрощується до складання іспитів «не на двійки». А на «точні» факультети — подано всього 12 заяв.
Отже, найвищій рейтинг серед молоді мають факультети суспільно-гуманітарного напряму. Вони, як задоволено зазначає ректор університету академік Віктор Скопенко, дають найбільше прибутків за рахунок контрактників. До речі, для них рік стаціонарного навчання на найдешевших з «великої п’ятірки» — на факультеті психології та соціології та в Інституті журналістики — обійдеться у 8 тисяч 100 гривень. Як то кажуть, важко у навчанні — легко в бою.