З  середини минулого року у Дніпропетровській області відновився прийом громадян першими особами органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Безперечно, такий принцип роботи істотно позначається на настрої і самопочутті населення. На всьому тому, що ми називаємо соціально-психологічним кліматом у селах і містах та трудових колективах.

— За глобальними ідеями та завданнями завжди слід бачити долі конкретних людей, —  каже голова Дніпропетровської обласної ради Галина Булавка (на знімку).

До обласної ради надходить чимало скарг, які не знаходять вирішення на місцях. Переважна більшість із них — від соціально незахищених людей, інвалідів, багатодітних сімей, одиноких матерів тощо. Найчастіше — це прохання про фінансову допомогу, переглянути групу інвалідності, посприяти в лікуванні чи оздоровленні, поліпшити пенсійне забезпечення або соціальні виплати.

— І нам удається усім зарадити. Політика в області зараз така: допомагати кожному, хто допомоги справді потребує, — каже Галина Булавка.

Сьогодні багато проблем створило розпаювання землі та майна. Лише серед звернень, що надійшли до обласної ради з початку нинішнього року, кожне третє — від сільських мешканців. Люди скаржаться на безпідставну відмову у виділенні земельних наділів, на порушення умов договорів оренди земельних паїв, зволікання з виплатами тощо.

Сесія обласної ради звернулася до Кабінету Міністрів України з пропозицією визначити порядок оформлення відповідної документації при передачі майна колишніх КСП приватним власникам. З відшкодуванням неминучих при цьому витрат за рахунок бюджетних коштів. Як і назвати, нарешті, мінімальні розміри плати за оренду майнових паїв. Крім того, обласною радою порушено клопотання перед прокуратурою області перевірити виконання Указу Президента «Про невідкладні заходи щодо реформування аграрного сектору економіки». Потреба в цьому, на жаль, є.

— Наша мета — виправити допущені помилки. І від обласного управління юстиції депутати облради зажадали, щоб судові рішення, прийняті на користь селян, виконувалися безумовно, — каже керівник області. — Я та мої заступники регулярно проводимо особисті прийоми громадян. І тих, хто бажає зустрітися з нами, сказати чесно, не меншає. Навпаки, стає більше.

Однак із різних причин не всі можуть прибути в обласний центр. Одних стримує недешевий проїзд у транспорті, інших — далеко не ідеальний стан здоров’я. Тому з ініціативи голови облдержадміністрації Володимира Яцуби керівники обласних структур провели широкі «пробні» виїзні прийоми у Магдалинівському, Нікопольському та Софіївському районах. У сільських радах працювали і наші заступники, і юристи, і відповідальні спеціалісти апаратів обласної ради та обласної адміністрації. Тож людям не треба було вирушати в дорогу — їх приймали у сільській чи селищній раді. Протягом одного дня прийнято і вислухано понад триста осіб. Найближчим часом аналогічний масовий прийом відбудеться у П’ятихатському районі.

Недавно я провела прийом у селі Придніпровському Нікопольського району. Двері громадської приймальні були відчинені для всіх, і кожен, хто бажав, без попереднього запису мав змогу зайти, розповісти про свої проблеми. Слід зізнатися, домінували переважно проблеми суто особистого характеру, пов’язані із землекористуванням (розпаюванням земель та їх орендою, платою за оренду), з пенсійним забезпеченням та охороною здоров’я.

Водночас селяни переймаються занепадом соціальної сфери у своїх населених пунктах. Хто може залишатися спокійним, якщо закриваються дитячі садки, середні школи, фельдшерсько-акушерські пункти і навіть дільничні лікарні, пункти обслуговування та майстерні з ремонту побутової техніки тощо? Для з’ясування і розгляду таких проблем в області започаткували проведення виїзних засідань президії облради і профільних депутатських комісій.

Переконана, вважає Галина Булавка, що спільними зусиллями можна розв’язувати проблеми будь-якої складності. Дніпропетровщина сьогодні — регіон стабільності. І передусім тому, що тут тісно співпрацюють органи виконавчої влади, місцевого самоврядування та депутати усіх рівнів. Це моє тверде переконання. Запрошую: не соромтеся і не вагайтеся звертатися до влади. Обов’язково допоможемо!

Дніпропетровськ.