Депутати Тернопільської обласної ради адресували Президенту України, Голові Верховної Ради і Прем’єр-міністру звернення, в якому йдеться про те, що під час розподілу субвенцій їхній край обділили.
Постановами Кабміну за №№ 509 і 510 Тернопільській області виділено 600 тисяч гривень — півгривні в розрахунку на одного жителя області (у середньому на жителя України припадає 16,5 гривні субвенцій, а, скажімо, на одного закарпатця — 70 гривень). Такі дії уряду депутати облради розцінюють як крок для загострення й без того складної політичної ситуації в регіоні.
На думку депутата облради Володимира Болєщука, диспропорцію під час виділення субвенції допущено з політичних мотивів: області помстилися за її опозиційність. Таких перекосів не було в попередні роки, коли кошти розподілялися з розрахунку мільйон гривень на мажоритарний округ.
В обласній держадміністрації також визнають розподіл бюджетних коштів несправедливим, але причину вбачають у тому, що народні депутати від області не захищають її інтересів. Вони не голосували за держбюджет-2004, не переймаються економічними проблемами регіону. На слабкі контакти народних депутатів з місцевою владою звернула увагу і комісія Кабінету Міністрів, яка кілька днів працювала в області.
Голова облдержадміністрації Іван Курницький навіть звернувся за підтримкою до колишнього народного обранця, міністра Кабінету Міністрів Анатолія Толстоухова. Області все-таки виділили перший транш інвестицій — 15 мільйонів гривень. Коли вони надійдуть — невідомо, а півроку — вже позаду.
Тим часом під загрозою здача в експлуатацію шести шкіл майже на тисячу учнівських місць, продовження будівництва обласної наукової бібліотеки, чотирьох районних лікарень, здійснення реконструкції низки важливих об’єктів житлово-комунального господарства, газифікації сільських населених пунктів. До того ж після останньої інвентаризації з’ясувалося, що в області більш як тисяча довгобудів. Щоб довести їх до пуття, потрібно понад 600 мільйонів гривень. Торік будівельники області освоїли трохи більш як п’ять мільйонів державних коштів. Паралельно зміцнювали галузь, адже відроджувати її довелося мало не з нуля. Отож коли склали програму на 53 мільйони гривень, то вона була обгрунтованою і реальною.
У разі накопичення таких проблем потрібні злагоджені дії місцевої влади й народних депутатів від області. Поки що тернопільське лобі, мабуть, найслабше в парламенті. До того ж повністю опозиційне, тому не вхоже у владні кабінети. Але хіба це привід обділяти весь регіон бюджетними коштами? Люди ж не винні.
Тернопільська область.