Законопроект «Про державний реєстр виборців», який уже пройшов перше читання у парламенті, має на меті врешті-решт вилікувати ахілесову п’яту кожних виборів — складання списків виборців. Якісно створений реєстр і вчасно внесені зміни до нього, на думку депутатів, зведуть нанівець можливі зловживання під час виборчих перегонів.
Поки що дільничні виборчі комісії складають списки під кожні вибори, використовуючи старі «заготовки». Перевірити кільком членам виборчкому всі дані —нереально. Тож не дивно, що під час голосування на минулих виборах у списках опинялися «мертві душі»: ті, хто вже давно не проживає за колишніми адресами і хто вже пішов із життя. А дехто голосував за відкріплювальними талонами на кількох виборчих дільницях. Ті самі проблеми висвітлили довибори до парламенту в Одесі та на Полтавщині.
Не допустити можливі маніпуляції та зловживання під час голосування і має на меті законопроект, який, до речі, внесли до парламенту постійний представник Президента України у ВР Олександр Задорожній та «нашоукраїнець» Юрій Ключковський, член тимчасової спеціальної комісії з внесення змін до Конституції, якій доручено опрацьовувати всі законопроекти, пов’язані з виборами.
До державного реєстру виборців, згідно з цим законопроектом, буде внесено всіх громадян України, які мають право голосу. Крім прізвища, імені та по батькові людини, у документі буде вказано дату і місце народження, так звану виборчу адресу та інформацію про дієздатність. Відповідатиме за створення та ведення центрального Державного реєстру Центрвиборчком. За приблизними підрахунками, його створення обійдеться державі у 50 млн. грн., а щорічне утримання коштуватиме приблизно 10 млн. грн.
Щоправда, не всі норми законопроекту в сесійній залі парламенту сприймають «на ура». Деякі депутати, зокрема, вважають, що центральний реєстр повинна вести не ЦВК, а Міністерство юстиції, а на місцевому рівні — органи місцевого самоврядування. Важливою також є проблема захисту відомостей про громадян. «Але роботу треба починати, бо якщо її почнемо лише напередодні виборів 2006 року, то для створення загальнонаціонального реєстру часу просто не буде, — вважає Олександр Задорожній. — Реєстр — це не питання виборів 2004 року, а питання виборів 2006 та, мабуть, і 2011 років, оскільки це серйозна, копітка, дорога робота».
«Державний реєстр виборців повинен дати стійку, стабільну і прозору систему формування списків виборців, а лише наявність виборця у списку виборців є гарантією того, що на виборчій дільниці він отримає виборчий бюлетень і зможе проголосувати», —каже Юрій Ключковський.
Ідею єдиного виборчого реєстру вже давно обстоює і Центрвиборчком. Списки на цьогорічних президентських виборах формуватимуться ще за старою системою. Однак у ЦВК вже розпочали роботу зі складання списків виборців на електронних носіях, що є першим кроком до створення єдиного реєстру. Голова ЦВК Сергій Ківалов називає складання списків виборців проблемою номер один на виборах. За його словами, ЦВК має намір створити єдиний реєстр виборців протягом півтора-двох років — тобто до парламентських виборів 2006 року. Але все залежить від волі парламенту та уряду.