Схожа ситуація, з надходженням субвенцій із держбюджету, не лише на Тернопіллі. Обділено Львівську, Івано-Франківську, Чернівецьку та інші області. А що стало причиною нерівномірного розподілу коштів? Цю ситуацію ми попросили прокоментувати народних депутатів. Усі вони одностайні: головна причина — опозиційність.

Андрій ШКІЛЬ (фракція БЮТ):

— Під час підготовки бюджету на 2004 рік з Міністерством фінансів було досягнуто домовленості стосовно розподілу коштів на соціальне капітальне будівництво в областях. Вона полягала в такому: всі депутати готують пропозиції по своїх виборчих округах, попередньо погодивши їх із місцевим керівництвом, і подають до Мінфіну з тим, щоб їх врахували, розподіляючи субвенції. Під час обговорення бюджету депутатів попередили: не голосуватимеш за бюджет — будуть проблеми. Але тоді на це ніхто не звернув увагу. Тим паче що незаконні пропозиції викликають законне обурення. Що ж сталося насправді? Пересвідчившись, що під документом, переданим мною до Мінфіну, були всі підписи, ми почали чекати коштів. На Львівську область виділено майже 4 мільйони гривень, але розподілили їх між двома районами (народними депутатами). Виходить, страждають не народні депутати, а люди, права яких парламентарії обстоюють у сесійній залі. У відповідь на наші численні запити чиновники лише посилаються на якесь розпорядження, наявність якого, до речі, не заперечує й сам Азаров.

З цієї ситуації є тільки один вихід — воля уряду. Місцеві мешканці вже готові до того, щоб перекривати дороги, і я не впевнений, що районна влада або я зможемо їх зупинити. Безвихідь породжує відповідну реакцію.

Сергій БИЧКОВ (група «Центр»):

— Округи депутатів, які не голосували за бюджет, залишилися майже без субвенцій. Сподіваюся, що такої дискримінації не буде під час прийняття бюджету на 2005 рік. Я голосував за бюджет, але за умови прийняття всіх зауважень стосовно субвенцій по Дніпропетровській області. Вважаю, що позитивне або негативне ставлення до депутата не повинно поширюватися на його виборчий округ.

Петро ПОРОШЕНКО (голова Комітету ВР з питань бюджету):

— Цього року уряд розділив громадян України на «чорних» і «білих». «Чорними» виявилися області, які обирали народних депутатів або підтримали політичні сили, що боролися проти прийняття відверто непрофесійного бюджету, намагалися захистити права громадян, у тому числі й щодо оподаткування селян податком на додану вартість, оподаткування книговидавництва, будівництва житла, тобто боролися проти відверто недолугих помилок уряду. Які він сам згодом визнав і на нашу вимогу був вимушений внести зміни до бюджету. Коли депутати намагалися зайняти принципову позицію, на них спробували тиснути, перешкоджали їхній діяльності. Відмовившись фінансувати округи, які обрали таких депутатів, уряд мав би нести кримінальну відповідальність, але, на жаль, цей злочин залишився безкарним. Єдине, що вдалося: у прийнятому нещодавно законі про держбюджет на 2004 рік виділити на інвестиційні проекти додатково 75 мільйонів гривень. Мається на увазі, що першочергово ці гроші отримають постраждалі від упередженого та злочинного розподілу коштів. Звичайно, відновити справедливість у повному обсязі неможливо, бо для цього потрібно більш як 200 мільйонів гривень, але є принаймні якась можливість перекрити кричущі речі в округах.

Записала Олена ГОРБУНОВА.