Я з 1961 року працював різноробочим, з 1966-го по 1981 рік — трактористом (механізатором). З 1969-го по 1970 рік — служба в армії. З 1981 по 2001 рік трудився газоелектрозварником. Маю посвідчення «почесний донор України». У пенсії мені відмовили й порадили оформляти документи через рік. Чи маю я право піти на пенсію у 55 років?
Микола ЛІщинський.
Рогізне Рівненської області.
На жаль, дати повну і чітку відповідь неможливо через недостатню інформацію, наведену в листі. При визначенні права на пенсію на пільгових умовах слід звернути увагу на такі моменти.
1. Відповідно до статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, мають право на пенсію за віком:
чоловіки після досягнення 55 років і при загальному трудовому стажі не менше 25 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі.
Відповідно до роз’яснення Міністерства соціального забезпечення України від 20 січня 1992 року №7, до трактористів-машиністів, безпосередньо зайнятих у виробництві сільськогосподарської продукції, належать працівники, які оформлені на роботу трактористами-машиністами, мають відповідне посвідчення, постійно зайняті на тракторах та інших самохідних сільськогосподарських машинах протягом повного сезону сільськогосподарських робіт в рослинництві та тваринництві. Трактористам-машиністам, які відробили повний польовий період на тракторах та інших самохідних сільськогосподарських машинах, весь рік роботи зараховується до стажу, який дає право на пільгове пенсійне забезпечення і в тому разі, коли в міжпольовий або міжсезонний період вони виконували інші роботи (на стаціонарних і причіпних установках та агрегатах, з ремонту сільськогосподарської техніки, на тваринницьких фермах тощо). Зазначений період роботи, який дає право на пільгове пенсійне забезпечення, підтверджується довідкою, виданою адміністрацією (правлінням) господарства.
2. Як визначено пунктами «а» і «б» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», пенсії на пільгових умовах призначаються працівникам, зайнятим повний робочий день на роботах із шкідливими та важкими умовами праці за списками №1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, а також за результатами атестації робочих місць. Тобто безпосередньо сама професія чи посада працівника, передбачена списками, права на пільгову пенсію ще не дає. Це право має бути підтверджене атестацією умов праці, яка, зокрема, передбачає виявлення на робочому місці шкідливих і небезпечних факторів, обгрунтування віднесення робочого місця до відповідної категорії за шкідливими умовами праці, підтвердження права на пільгове пенсійне забезпечення, інші пільги і компенсації залежно від умов праці тощо.
Робота на посаді газо(електро) зварника передбачена списком № 2. Згідно зі статтею 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» пенсії за віком за списком № 2 призначаються чоловікам при досягненні 55 років та наявності загального стажу 25 років, з них 12 років і 6 місяців на роботі зі шкідливими умовами праці. У даному разі, якщо було проведено атестацію умов праці і результатами цієї атестації підтверджено право на пенсію на пільгових умовах, то до спеціального стажу може бути зараховано період роботи з 1981-го до 2001 р. і відповідно призначено пенсію за віком по досягненні 55 років.
Якщо атестація не проводилася або її результати права на пільгову пенсію в період роботи на посаді газо(електро) зварника не підтверджують, то до спеціального стажу може бути зараховано лише період (якщо робота на цій посаді протягом повного робочого дня підтверджується відповідними документами) до 1 січня 1992 року (зазначена посада передбачена списком №2, затвердженим постановою Ради Міністрів СРСР від 22.08.1956 р. № 1173).
Слід нагадати ще про одну правову норму: працівникам, які мають не менше половини стажу роботи зі шкідливими і важкими умовами праці за списком №2, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням пенсійного віку на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи чоловікам і за кожні 2 роки такої роботи — жінкам. Наприклад, якщо у чоловіка є 10 років стажу роботи із шкідливими умовами праці, який дає право на пільгову пенсію за списком № 2, загальновстановлений пенсійний вік знижується на 4 роки (10 років : 2,5 року).
Виходячи з наведених обставин, вам доцільно звернутися до місцевого органу Пенсійного фонду, який на підставі документів та інформації про підприємство зможе надати повну інформацію стосовно можливості виходу на пенсію на пільгових умовах.