Розроблено і представлено проект середньострокової Програми розвитку державної служби на 2005—2010 роки. Над програмою працювали провідні науковці та представники Головдержслужби.
Мета програми — визначення та здійснення перетворень у системі державної служби, що має забезпечити ефективність діяльності органів державної влади, її консолідацію, уникнення різних порушень. Відомо, що окремі працівники центральних органів виконавчої влади не раз порушували Закон України «Про профспілки, їх права та гарантії діяльності». Це шкодить не тільки єдності профспілки, а й стабільності в роботі колективів державних установ. І чи не тому плинність кадрів серед державних службовців становить майже 20 відсотків. За даними Головного управління державної служби України, лише торік тут звільнилися 39 тисяч працівників, щоправда, водночас прийняли 52 тисячі нових із 240 тисяч працівників!
Удосконалення інституту державної служби в Україні сприятиме повнішій реалізації конституційних прав, свобод та законних інтересів громадян, поступовому входженню до світової спільноти.
Інституційний розвиток державної служби та запровадження комплексного аналізу діяльності органів виконавчої влади всіх рівнів має бути завершено в 2005 році. У цей же термін плановано розробити законодавчі акти про врегулювання видів державної служби, відповідальності за прийняття управлінських рішень і надання необхідних послуг як однієї з основних функцій державної служби.
Наступного, 2005-го, має відбутися запровадження єдиного механізму звітності органів державної влади, моніторингу їх діяльності, а з 2007 року — системи планування та оцінювання професійної діяльності державних службовців.
На державному рівні планується запровадити відповідальність за дотримання професійної етики і до 2008 року забезпечити дію апеляційних механізмів досудового оскарження рішень щодо державних службовців. Ці процеси супроводжуватимуться моніторингом розвитку адміністративного простору ЄС і реалізацією сучасних інформаційних технологій.
Програму обговорено і погоджено на розширеному засіданні Центрального комітету профспілки працівників державних установ України, Координаційної ради з питань державної служби при Президентові України, колегії Головного управління державної служби України.