Мені 58 років, із них 40 пропрацював. Нещодавно мені повідомили, що посада інженера, яку я обіймаю, скорочується, і скоро я стану безробітним. Збираюся звернутися до державної служби зайнятості. Хотілося б дізнатися, що для цього потрібно та яку допомогу я зможу отримати?
Анатолій РОМАНЧУК.
Генічеський район
Херсонської області.
Залишитися без роботи — завжди біда, тим більше в немолодому віці. Тому Законом України «Про зайнятість населення» встановлені спеціальні гарантії для працівників у разі втрати роботи.
Якщо трудовий договір розривається з ініціативи власника у зв’язку з ліквідацією, реорганізацією чи перепрофілюванням підприємства, скороченням чисельності або штату працівників, то працівникам, яких звільнили, краще зареєструватися протягом семи днів. Така реєстрація дасть змогу користуватися пільгами, зокрема, отримувати допомогу з безробіття у більшому розмірі. Для цього необхідно звернутися до державної служби зайнятості за місцем постійного проживання (реєстрації).
Після реєстрації у державній службі зайнятості протягом семи календарних днів вам добиратимуть підходящу роботу. Якщо такої роботи не буде, то вам нададуть статус безробітного і призначать допомогу з безробіття. Розмір такої допомоги має становити 100 відсотків середньої заробітної плати за останнім місцем роботи протягом 60 календарних днів, 75 процентів — протягом 90 календарних днів і 50 процентів — протягом наступних 210 календарних днів, але не більше середньої заробітної плати, що склалася в народному господарстві відповідної області за минулий місяць, і не нижче встановленого розміру мінімальної заробітної плати (205 гривень).
Як людина передпенсійного віку і за наявності необхідного трудового стажу ви маєте право раніше вийти на пенсію за півтора року до встановленого терміну, подавши до місцевих органів соціального захисту населення клопотання про достроковий вихід на пенсію.