У мене борг за газопостачання з 1998 року. Я не сплачував тому, що маю мізерну пенсію, а субсидію оформити не зміг. Тепер «Міськгаз» вимагає сплати. Мені пропонують укласти договір на 49 місяців зі щомісячними виплатами. Але я чув, що заборгованість давністю більше трьох років підлягає списанню. Хотілося б дізнатися, чи це правда і що це за договір?
Валентин СУРГУЧОВ.
Кремінна Луганської області.
Законом України «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію» від 20.02.2003 року та Постановою Кабінету Міністрів «Про затвердження порядку погашення реструктуризованої заборгованості та внесення поточних платежів за житлово-комунальні послуги» встановлено, що заборгованість громадян з квартирної плати та плати за комунальні послуги (водо-, тепло-, газопостачання, послуги водовідведення, електроенергію тощо), яку мають громадяни, реструктуризується на термін до 60 місяців. Цей термін визначається індивідуально і залежить від суми боргу та рівня доходу сім’ї. Громадяни укладають договори з підприємствами, які надають житлово-комунальні послуги, про щомісячну рівномірну виплату боргу та своєчасну сплату поточних платежів. При цьому загальна сума платежів не повинна перевищувати 25 відсотків доходів (які визначаються при нарахуванні субсидій) для працюючих громадян, і 20 відсотків — для пенсіонерів та інших осіб, які отримують соціальну допомогу. На громадян, які уклали договір, поширюється порядок нарахування субсидій на оплату поточних платежів. Якщо доходів громадян не вистачає на повне погашення всієї заборгованості, то термін дії договору продовжується, доки вони не сплатять її повністю. Заборгованість громадян, які не уклали договір та не сплачують поточних платежів, може бути стягнена тільки за рішенням суду.
Щодо списання боргів за давністю, то згаданими нормативними актами такої не передбачено, сплачується весь борг, який утворився на 1 липня 2003 року. Однак згідно зі ст. 257 Цивільного кодексу України строк загальної позовної давності встановлюється тривалістю у три роки. У межах саме цього строку можна звернутися до суду з вимогою про захист свого права або інтересу. А отже, закінчення позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові. З огляду на ці положення можна дійти висновку, що після закінчення  трьох років з часу виникнення заборгованості підприємство, яке надає житлово-комунальні послуги, не зможе звернутися з позовом до боржника про її стягнення.
Марина ГОТЕНКО.
Від редакції:
Ми продовжуємо друкувати відповіді на запитання наших передплатників, які звернулися по правову допомогу до юридичної клініки редакції, створеної нами спільно з юридичним факультетом Київського національного економічного університету. У юридичній клініці передплатники газети «Голос України», пенсіонери, ветерани та інваліди можуть отримати консультацію з трудового, цивільного та інших галузей права. Також у разі необхідності їм допоможуть підготувати позовну заяву, скаргу, інші клопотання та звернення. Відтепер юридична клініка працює у понеділок, середу та п’ятницю з 14.00 до 17.00. Приходьте за адресою: м. Київ, вул. Нестерова, 4, к. 113 або пишіть листи на адресу редакції з обов’язковою позначкою «Юридична клініка».