Не так давно прес-служба Київської міської держадміністрації повідомляла, що у столиці незабаром з’явиться Військово-морський музей «Підводний човен «СС-310». На думку столичних керівників, найкращим місцем для музею обрано Рибальський острів, оскільки там за традицією проходять зустрічі ветеранів Військово-морського флоту, розміщені монітор «Железняков» і пам’ятна стела екіпажу канонерського човна «Верный». Визначено і засновника музею. Це — Міжнародний благодійний фонд «Славутич», який є власником підводного човна «СС-310».
Тепер про реальний стан створення військово-морського музею в Києві на базі зазначеного підводного човна.
Історія розпочалася давно. За активного сприяння Кабінету Міністрів України й адміністрації Президента України 19 жовтня 1999 року розпорядженням голови уряду Російської Федерації В. Путіна було прийнято рішення «...о передаче в дар Украине дизельной подводной лодки «СС-310» проекта 690, прошедшей процедуру демилитаризации для организации военно-морского музея в г. Киеве».
Усі заходи стосовно створення музею в Києві було доручено Міжнародному благодійному фонду «Славутич» з подальшим придбанням цим фондом права власності.
Президент України Леонід Кучма підписав розпорядження від 19 вересня 2000 року, яким Кабінету Міністрів України було доручено вжити заходів щодо створення в установленому порядку військово-морського музею, забезпечення транспортування та ремонту човна, відведення території для музею, а також вирішити питання його фінансування. Як бачимо, в зазначеному президентському документі не йдеться про якісь там благодійні фонди і передачу човна у приватну власність.
Однак на основі погодження з Кабміном Фонд державного майна України своїм рішенням від 31 січня 2001 року передав підводний човен «СС-310» Міжнародному благодійному фонду «Славутич» у приватну власність. Нині цей підводний човен перебуває у напівзатопленому стані на території Херсонського суднобудівного заводу. Його транспортування до Києва з технічних причин неможливе. За чотири роки з моменту передачі човна Україні практично нічого не зроблено.
Єдине, чим можемо «пишатися», — підводний човен успішно затопили, поклали на грунт. Фонд «Славутич», який несе відповідальність за збереження і непотоплюваність підводного човна, а також за можливі наслідки разі аварійних ситуацій, незважаючи на неодноразові звернення дирекції Херсонського суднобудівного заводу до президента фонду пана Синька, зобов’язань не виконує. Човен лежить на грунті і сьогодні.
Окремі комерсанти сушать голови над тим, як придбати цей підводний човен на металобрухт. За інформацією державного підприємства «Морська аварійно-рятувальна служба» орієнтовний термін суднопідйомної операції човна становитиме 46 діб, а вартість робіт — 130 тисяч гривень без урахування ПДВ.
Але і в цих умовах вихід, здавалося, напрошувався. Міські власті Херсона звернулися до адміністрації Президента України з пропозицією залишити підводний човен «СС-310» у місті для створення музейного комплексу в Херсоні.
Проти цього рішуче виступив голова Ради організації ветеранів України генерал армії Іван Герасимов: «Військово-морський музей повинен бути в Києві...».
Немає сумніву в тому, що така поважна людина, як генерал армії І. Герасимов, коли підписував такого листа, вірив у написане. Але, на жаль, справи з музеєм зовсім кепські. Адже про благодійний фонд «Славутич», який є власником човна і розташований на квартирі його керівника Миколи Синька, більше нічого і невідомо.
Прикладів безвідповідальності та прожектерства можна навести ще багато.
Одне відрадно, що під час візиту до Києва президента Російської Федерації на святкування 350-річчя Переяславської ради ніхто з росіян не попросив відвідати військово-морський музей на базі подарованого Володимиром Путіним підводного човна «СС-310». А то ситуація була б справді комедійною і не на користь авторитету нашої держави.
Який вихід із ситуації? Найголовніше — треба справедливо розв’язати проблему із власністю човна. Звичайно, Київ заслуговує на те, щоб мати власний морський музей, але зробити це ось уже який рік не спромігся.
Найреальніше — передати човен Міністерству оборони України. І на базі філії Центрального музею Збройних сил України у Севастополі поповнити Військово-морський музейний комплекс «Балаклава» експозицією, що увічнює подвиги героїчних підводників.
Григорій МУЛЯР,капітан І рангу запасу.