Футбол. Сьогодні стартує 14-й чемпіонат країни. Ми вже публікували інтерв’ю з тренером одного з фаворитів турніру — донецького «Шахтаря» Мірчею Луческу. Тепер слово наставникові чемпіона країни — київського «Динамо» Олексієві МИХАЙЛИЧЕНКУ.

— В Ялті на традиційному зборі ми виконали величезний обсяг роботи, — розповів тренер. — Насамперед гравці отримували фізичні навантаження. З м’ячем вони майже не спілкувалися. Провели лише один спаринг з «Іллічівцем». На зборі готувалися 24 гравці. Мене тішить, що геть усі виконали нелегку програму. Ще важливий момент — обійшлося без втрат. Тепер навіть ті футболісти, які хворіли (Клебер, Саблич, Онищенко та Юсуфф), уже працюють і додають у підготовці. Саблич, скажімо, приступив до роботи у загальній групі. Трохи раніше це зробив Клебер. У Гіоане та Онищенка проблеми зовсім іншого характеру, і до серйозної роботи з усіма вони стануть пізніше.

Ми, звичайно, будемо боротися за чемпіонське звання та Кубок України. Дуже хотілося б якомога далі просунутися в Лізі чемпіонів. Але то завдання в цілому. А поки що маємо на меті потрапити до Ліги чемпіонів. Оце дуже важливо.

— Яка тепер ігрова форма Нанні?

— Ви, либонь, помітили, що в перші дні в Ялті не було чотирьох гравців — Нанні, Пеєва, Леко та Верпаковскіса. З різних причин вони приїхали на збір пізніше. Нанні працював у так званій групі Євро-2004. Як на мене, він тепер у непоганій формі. Однак назвати її ідеальною не можу. Йому знадобиться ще певний час. Можливо, виступи за дублюючий склад допоможуть йому швидше набути найліпших кондицій.

Сезон, що завершився, показав, що в команді є ряд перспективних, молодих українських футболістів. Але, з другого боку, в команді дуже висока конкуренція за місце в основному складі.

— Чи не «закиснуть» хлопці в дублі? Дайте, прошу, характеристику гравцям, яких купили у літнє міжсезоння.

—Гадаю, «закиснути» неможливо, бо дублюючий склад виконує функцію полігона для підготовки до основного складу. Хто сьогодні буде найкращим в команді резервістів, наступного дня опиниться в заявці на матч основного складу, а може, й вийде на поле. До того ж поки ще зарано говорити про згаданих вами молодих футболістів, тому що сезон для них видався дуже і дуже важким. Вони буквально без перерви розпочали підготовку до ігор юнацького чемпіонату Європи, тому навряд чи варто розраховувати на їхню належну форму. Після чемпіонату Європи хлопці будуть досить утомлені. Дамо їм час для відновлення.

У міжсезоння зробили єдине придбання — 19-річного серба Мілоша Нінковича, який працював з нами в Ялті. Відзначився сумлінністю. На жаль, не змогли проглянути його у грі з «Іллічівцем», тому що буквально напередодні матчу він зазнав невеликого ушкодження. Але тепер Нінкович — у загальній групі.

— З нового сезону проводитиметься турнір дублерів. У зв’язку з цим, чи будуть якісь зміни у тренерській методиці?

— Під час міжсезоння ми розділилися на дві групи. Одна працювала в Ялті, інша, під керівництвом Володимира Онищенка, — на базі в Кончі-Заспі. Звичайно, певні зміни в методиці є. За дублюючий склад відповідатиме Віктор Іванович Кондратов. Замість нього у «Динамо-2» працюватиме Сергій Шматоваленко. На всі матчі дублюючого складу виїжджатиме хтось із тренерів «основи» — Зуєв, Кузнєцов, Михайлов або Дем’яненко. Робитиметься це для того, щоб визначати гравців, які після виступу за дубль залишаться, щоб допомагати основному складові.

— Яка команда буде головною для нього — «Динамо-2» чи дубль?

— Зараз важко відповісти на це запитання, бо поки що не володіємо інформацією про рівень дублюючих складів решти клубів. Те, що наш — боєздатний, не сумніваємося.

— Чи зможуть гравці основного складу виступати за дубль?

— Ні. Можемо лише залучати гравців із резерву до «основи».

— Чи існує на даний момент в команді «мовна проблема» у «легіонерів»?

— Майже ні. От лише Нанні і Клеберу поки що важко. Але їм допомагають Рінкон та Алессандро...