Забезпечити свободу преси та волевиявлення всіх сил під час передвиборної кампанії закликала Україну Парламентська асамблея Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ПА ОБСЄ). Відповідну резолюцію було ухвалено минулого тижня в Единбурзі на сесії ПА ОБСЄ. Віце-президент ПА ОБСЄ Ігор Осташ через українські інформаційні агентства повідомив журналістів, що в резолюції наголос робиться на необхідності рівного доступу до мас-медіа всіх учасників виборів.

Під час роботи сесії ПА ОБСЄ стало відомо про критичну заяву держав СНД щодо організації. Її підписали 3 липня в Москві президенти Росії, України, Білорусі, Казахстану, Молдови, Таджикистану, Вірменії, Узбекистану й Киргизстану. Ігор Осташ звертає увагу на те, що заява від країн СНД про стан справ у ОБСЄ не відображає позицію всієї української влади, зокрема Верховної Ради та української делегації в ПА ОБСЄ: «Я переконаний, що він (документ-заява СНД. — Ред.) не проходив жодної експертизи в Міністерстві закордонних справ і був запропонований лише напередодні, а можливо, навіть у сам день засідання в Москві 3 липня. Схоже свого часу з’явився і документ про ЄЕП».

За словами віце-президента ПА ОБСЄ, «навіть представники більшості критикували» у своїх виступах на ОБСЄ цей документ. На його думку, заява СНД є спробою погіршити досить добрі контакти і співпрацю між Україною та ОБСЄ, які склалися на сьогодні.