Як відомо, на недавній неформальній зустрічі в Москві глави дев’яти країн-учасниць, у тому числі й України, підписали спільну Заяву про діяльність Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). Зміст заяви полягав у тому, що пострадянські президенти незадоволені надмірною політизацією ОБСЄ, яка у своїй діяльності керується «подвійними стандартами», оцінюючи внутрішньополітичні процеси у державах Співдружності.
«ГУ» стали відомі подробиці появи цього документа. Ініціатива прийняття спільної заяви належить Кремлю і, звичайно ж, російському МЗС. Москву «дістали» часті візити чиновників ОБСЄ до Чечні, а останнім часом «щире бажання» багатьох європейських політиків допомогти російському олігарху Михайлові Ходорковському, котрий от уже півроку сидить у в’язниці. Кремлю потрібна була підтримка, і він її отримав.
Про те, що текст заяви готували в Кремлі, свідчить такий факт: офіційний текст документа надійшов до Виконавчого секретаріату СНД тільки через три дні після закінчення неформального саміту глав держав. І, що цікаво, супровідний лист був підписаний помічником президента РФ з міжнародних питань Сергієм Приходьком. Про це власкора «ГУ» у Москві інформував високопоставлений чиновник апарату Виконавчого секретаріату СНД.
У зв’язку з цим у «ГУ» виникає ряд запитань: по-перше, якщо Заява має офіційний характер, чому Виконавчому секретаріату СНД дає доручення «для виконання і роботи» не голова Ради глав держав СНД Леонід Кучма, а третьорозрядний російський чиновник? По-друге, чому спільну Заяву про діяльність ОБСЄ попередньо готували не аналітики Виконавчого секретаріату на чолі з Володимиром Рушайлом, а адміністрація президента РФ?
І останнє. Достеменно відомо, що саме російське МЗС розгорнуло PR-компанію у ЗМІ з пропаганди спільної Заяви президентів СНД стосовно діяльності ОБСЄ.
Москва.