— Сьогодні всю передвиборну кампанію пробують звести до боротьби між двома основними кандидатами, акцентуючи увагу на тому, що йде протистояння влади і народу. І в цьому криється велика небезпека для держави, — наголосив на прес-конференції у суботу під час робочої поїздки до Миколаївської області Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. — А тому від цієї тенденції треба відійти, бо вона не відповідає політичним реаліям в Україні. А говорити треба передовсім про те, хто запропонує більш виважену, обгрунтовану і обраховану програму розвитку нашої країни після виборів.
Володимир Литвин висловив думку, що кандидати навряд чи захочуть підписувати декларацію про чесні вибори, оскільки цю тему заговорили. Він переконаний: «Це — саме той випадок, коли треба менше говорити і більше робити». А щодо «теми прозорих і чесних виборів», то, вважає глава парламенту, тижнів через два про неї забудуть і знайдуть іншу.
Він навів приклад, що після того, як надійшла його пропозиція про підписання меморандуму, з подібною ініціативою виступили політологи. Однак умови їхнього документа фактично виключають одного з кандидатів, оскільки один з пунктів передбачає проведення політичної реформи до президентських виборів. З другого боку, проект свого меморандуму про чесні вибори запропонував один з претендентів на президентську булаву, що фактично також стане на заваді підписанню такої угоди.
«Найкраще було б це зробити у парламенті, який виступив би гарантом чесних прозорих виборів разом з Президентом України. Тим більше, ця позиція задекларована главою держави», — таке бачення розв’язання проблеми висловив Голова Верховної Ради.
Володимир Литвин напередодні Дня незалежності запропонує кандидатам зустрітися у Верховній Раді і висловити свою позицію.
Зрозуміло, під час поїздки йшлося не тільки про політику. Нині в області тривають жнива. Не дивно, що глава парламенту цікавився настроєм трудівників полів. Зокрема, він побував на полях приватного сільськогосподарського підприємства «Білоусівське» Вознесенського району. Тут ярий ячмінь видав по 37 центнерів на круг. Не менше сподіваються зібрати й інших зернових. Отож Володимир Литвин підкреслив: у порівнянні з минулим роком, коли Миколаївщина зазнала серйозних втрат від стихії, цьогоріч результат буде значно кращий.
Водночас глава парламенту переконаний, що для розвитку села потрібні значні обігові кошти. Саме тому в бюджетній резолюції на 2005 рік народні обранці передбачили виділити на розвиток аграрно-промислового комплексу не менш як 10 мільярдів гривень. Однак буває й так, що кошти, зокрема й бюджетні, до виробників не доходять. Голова Верховної Ради України на зустрічі з активом обласної організації Народної аграрної партії повідомив, що дав доручення вивчити, як виконуються закони, особливо ті, що стосуються розподілення державних коштів. Водночас Володимир Литвин висловив занепокоєння тим, що наші урядовці не вміють розробляти головний фінансовий документ. А тому в казні буває або густо, або пусто.
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин також цікавився будівництвом Ташлицької гідроакумулюючої електростанції і побував на будівельному майданчику.