Минулої п’ятниці завершила роботу п’ята сесія Верховної Ради України четвертого скликання. Пройдено «екватор» повноважень нинішнього депутатського корпусу. Як я оцінив би її результати?
Думаю, що визначальними моментами в наших оцінках повинні бути передовсім ті завдання і цілі, які ставили перед собою парламент, фракція політичної партії «Трудова Україна» і я, як народний депутат і керівник фракції.
Проте є ще один критерій, який не можна ігнорувати. Він чітко окреслений в політичній угоді «Про співпрацю і солідарну відповідальність», яку уклала парламентська більшість з коаліційним Кабінетом Міністрів, започаткувавши новий формат співпраці законодавчої і виконавчої влади, що детермінує спільну відповідальність за результати діяльності коаліції.
Забігаючи наперед, скажу, що нам не соромно перед своїми виборцями за результати, яких досягнуто на цьому етапі.
Динамічні позитивні процеси в економіці, які характеризуються високими темпами зростання ВВП, — це вже доведений факт, хоч би як хто його оцінював. За п’ять місяців нинішнього року зростання ВВП становить 11,3 відсотка. Відроджується промислове виробництво. Набирає розмаху будівельна індустрія. Тенденції довгоочікуваних позитивних зрушень окреслюються і в соціальній сфері. Заробітна плата з початку року зросла на 27 відсотків, а доходи населення збільшились на 16 відсотків. Парламент вперше за багато років у травні переглянув доходну частину державного бюджету, збільшивши її на вісім мільярдів гривень. Ці додаткові надходження стали можливими завдяки успішній реалізації урядової програми в галузі економіки. Вони дали змогу істотно збільшити асигнування на соціальні видатки, насамперед на охорону здоров’я, допомогу інвалідам, малозабезпеченим сім’ям тощо.
Принагідно я хотів би зауважити, що депутатська фракція політичної партії «Трудова Україна», як суб’єкт парламентської більшості, послідовно виконувала свої зобов’язання щодо забезпечення підтримки законодавчих ініціатив уряду. Мало того, ми маємо найвищий з-поміж інших фракцій і груп коефіцієнт підтримки законопроектів Кабінету Міністрів — 90 відсотків. Тому нам є що сказати своїм виборцям.
У складі Кабінету Міністрів успішно працюють віце-прем’єр-міністр України Дмитро Табачник, Міністр економіки та з питань європейської інтеграції Микола Деркач, Міністр промислової політики Олександр Неустроєв, яких рекомендувала на ці посади наша фракція. Стабільність вітчизняного фінансового ринку стала наслідком успішної політики Національного банку України, який очолює голова «Трудової України» Сергій Тігіпко. Нову якість роботи з утвердження принципу конкуренції як основи основ ринкових відносин демонструє Антимонопольний комітет України, яким керує наш однопартієць Олексій Костусєв.
Звичайно, далеко не все з того, що ми намічали як пріоритетні завдання, вдалося реалізувати. Як відомо, президентські перегони, офіційний старт який збігся у часі із завершенням роботи п’ятої сесії Верховної Ради України, стали тим визначальним чинником, який робив погоду у парламенті України впродовж останніх кількох місяців. Вона, на жаль, не сприяла конструктивній роботі. Через перманентні кризи, тривалі блокування трибуни, політичне протистояння частина вже опрацьованих у комітетах законопроектів залишилася не розглянутою на п’ятій сесії Верховної Ради.
Не виправдалися і наші сподівання щодо ухвалення конституційною більшістю змін до Основного Закону, які мали б забезпечити реформування владних інститутів на засадах парламентсько-президентської республіки. І це чи не найбільший мінус.
Скажу відверто, що голосування законопроекту про внесення змін до Конституції України 8 квітня стало серйозним випробуванням не лише для парламентської більшості, а й важливим уроком, моментом істини для нашої фракції.
Ця подія до певної міри прискорила процес перегрупування фракції, який об’єктивно назрівав після ухвалення нового закону «Про вибори народних депутатів» на пропорційних засадах. Обидві партії — Промисловців і підприємців України і «Трудова Україна», з огляду на вибори 2006 року, прагнули самоідентифікації. Після узгодженого рішення на рівні політичного керівництва обох партій 21 квітня депутатська фракція політичних партій Промисловців і підприємців та «Трудової України» оголосила про саморозпуск. Того самого дня народні депутати утворили фракцію політичної партії «Трудова Україна», яка є і, сподіваємось, залишатиметься впливовою і монолітною політичною силою. В цьому сенсі п’ята сесія для нас стала етапною.
Сьогодні парламентська фракція політичної партії «Трудова Україна» залишається однією з найвпливовіших і монолітних, а ще, я сказав би, працездатних. У нашому активі, крім ухвалених суспільно значущих законів, ініційованих Президентом, урядом, партнерами з більшості, є чималий доробок власних проектів, які набули статусу закону.
Найперше хотів би назвати нещодавно ухвалений закон «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ», який розробив член фракції «Трудова Україна» Дмитро Рудковський. Цей закон усуває дискримінаційні моменти у нарахуванні пенсій ветеранам Збройних сил і міліції, які оформили пенсійні документи у попередні роки. Нонсенс, але сьогодні полковник, який вийшов на пенсію кілька років тому, одержує менше пенсійне забезпечення, ніж вчорашній прапорщик. Цього закону тривалий час чекали сотні тисяч колишніх військових, ветеранів органів внутрішніх справ. Думаю, їхній наказ ми виконали.
Великий галас свого часу здіймали у ЗМІ і опоненти закону «Про розвиток автомобільної промисловості», який подали наші колеги — народні депутати Ярослав Сухий та Григорій Дашутін. Пристрасті вщухають. Закон уже працює. Працює на державу. Скажу, що з початку року Запорізький автомобілебудівний завод, працюючи на повну потужність, перерахував до бюджетів усіх рівнів 1 мільярд триста мільйонів гривень податків. Тисячі людей мають роботу і пристойну зарплату. Не слід забувати й того, що у процесі створення сучасних автомобілів беруть участь більш як 500 виробництв, починаючи з видобутку руди і закінчуючи електронікою.
Ми послідовно намагаємося врегульовувати на законодавчому рівні непрості проблеми інвалідів. Парламент у березні ухвалив зміни до закону «Про державну соціальну допомогу дітям — інвалідам та інвалідам з дитинства», який подав народний депутат Микола Нощенко.
А загалом упродовж п’ятої сесії Верховної Ради ухвалено 10 важливих законів, авторами яких були депутати — члени фракції «Трудова Україна». Ми активно користувалися правом депутатського запиту, направивши в органи центральної виконавчої влади 107 запитів з важливих проблем, які хвилюють наших виборців.
Парламентська сесія — це не лише пленарні засідання. Насамперед — це кропітка робота у комітетах. За нашою безпосередньою участю напрацьовано великий масив законів, які належить розглянути восени. 170 авторських законопроектів подали депутати-«трудовики».
Користуючись нагодою, хотів би висловити велику вдячність працівникам апарату Верховної Ради, які доклали багато зусиль для того, щоб, попри всі політичні збурення і ексцеси, народні депутати своєчасно одержували необхідні документи і мали можливість приймати зважені рішення.
Нам шкода, що через протистояння, блокування, ми так і не змогли ухвалити новий Трудовий кодекс, який є практично готовим. Та все-таки найбільшим боргом Верховної Ради перед виборцями вважаємо Податковий кодекс, який ще називають економічною Конституцією. Відсутність чітких, зрозумілих і, головне, стабільних правил економічного регулювання на сьогодні є серйозним гальмом для подальшого зростання економіки. Прийняття нового Податкового кодексу залишається для нас пріоритетним завданням.
Звичайно, наша фракція, не обмежувалася лише законотворчою роботою. На початку року ми оголосили і успішно провели Всеукраїнський конкурс дитячого малюнка «Вибрати не можна тільки Батьківщину». За ініціативи нашого колеги Віктора Драчевського і підтримки партії «Трудова Україна» у червні на Нікопольщині відбувся І Всеукраїнський фестиваль козацької пісні «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине».
Фракція провела цілу низку благодійних акцій в освітніх і лікувальних закладах України.
До складу фракції «Трудової України» входить 21 депутат-мажоритарник. Їх робота на виборчих округах не регламентується часовими рамками сесій. Вона не знає канікул. Тож для нас ці канікули будуть умовними.