Пріоритетні напрями фінансування освітянської галузі під час підготовки проекту закону про Державний бюджет України на 2005 рік визначали на черговому засіданні Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти.

Точку зору урядовців виклав заступник міністра фінансів Сергій Цокол. Він зауважив, що у рамках бюджетної резолюції передбачено збільшення видатків на освіту і науку. Однак реалізувати пропозицію щодо виділення у 2005 році на освіту коштів на рівні не менш як сім відсотків від валового внутрішнього продукту практично неможливо.

Проте голова Комітету Верховної Ради з питань освіти і науки Станіслав Ніколаєнко має намір відстоювати найголовніший пріоритет — заробітну плату. Зокрема, стосовно підвищення посадових окладів педпрацівникам до рівня середньої зарплати у промисловості, як того вимагає стаття 57 Закону України «Про освіту», а науково-педагогічним працівникам — вдвічі. (До слова, на це необхідно 7,8 мільярда гривень). Якщо уряд не врахує цю пропозицію, Станіслав Ніколаєнко пообіцяв вдатися до рішучих кроків.

Зі свого боку заступник міністра освіти і науки України Анатолій Богомолов закликав бути реалістами, визначивши найболючіші точки фінансування освіти. Зокрема, передбачити кошти на пільгову оплату опалення і освітлення педагогічним працівникам, які проживають у сільській місцевості. Збільшити витрати на науку до рівня 1,7 відсотка ВВП. А капітальні вкладення для навчальних закладів мають становити 50 мільйонів гривень. Адже нині, зазначив Анатолій Богомолов, не може бути й мови про наукові дослідження — бракує коштів для зарплати вченим. А тих п’яти мільйонів, що їх виділяють останніми роками на ремонт близько шести тисяч будівель і споруд системи Міністерства освіти і науки, вочевидь недостатньо. Крім того, зазначив Анатолій Богомолов, необхідно додатково запланувати шість мільйонів гривень на проведення наступного року Всеукраїнської та участь кращих спортсменів-студентів у Всесвітній універсіадах тощо.

На пропозицію про необхідність збільшення видатків фундаментальних досліджень схвально відгукнувся заступник голови Комітету ВР з питань бюджету Валерій Асадчев, зауваживши, що «ідею про фінансування наукових винаходів час реалізувати в бюджеті». Цьому сприяє зростання ВВП, тож з’являється нагода направляти додаткові кошти на переоснащення вузів, на капітальні вкладення. З цього приводу Станіслав Ніколаєнко звернув увагу на забезпечення фінансування одного з провідних вузів — Національного технічного університету «КПІ», якого останніми роками у бюджеті обходять увагою.

Серед пропозицій комітету, адресованих Міністерству освіти і науки, — фінансувати харчування учнів ПТУ, шкіл соціальної реабілітації та спортивних навчальних закладів у розмірі 45 мільйонів гривень. А ще — зараховувати у стаж роки навчання у педагогічному вузі, щоб студенти, які розпочинають трудову діяльність, мали хоча б 5—10 відсотків доплати до окладу.

А на початку засідання члени комітету розглянули звернення страйкового комітету Сумського державного університету. З приводу об’єднання в порядку експерименту трьох сумських вузів в єдиний голова підкомітету з питань науки та інноваційної діяльності Костянтин Ситник зауважив, що це було зроблено без нас (себто без участі комітету. — Авт.) і не відповідає доктрині про освіту.

До слова, з метою вивчення ситуації представники освітянського комітету вже побували у Сумах. Свої висновки і пропозиції вони направлять ініціаторам цього резонансного рішення — Президенту України і уряду.