Матч за Суперкубок України. «Динамо» (Київ) — «Шахтар» (Донецьк). 7:6 (основний час — 1:1, пенальті — 6:5). Голи: Гусєв, 21, Левандовський, 76. Пенальті реалізували: Шацьких, Белькевич, Гусєв, Каддурі, Дмитрулін, Шовковський — Левандовський, Стойкан, Рац, Матузалем, Батиста; не реалізували — Рінкон, Хацкевич, Бідненко, Гавранчич — Воробей, Тимощук, Маріка, Бахарєв, Беркеуен.
«Динамо»: Шовковський, Федоров, Дмитрулін, Белькевич, Чернат (Рінкон, 52), Гусін (Хацкевич, 74), Шацьких, Гусєв, Каддурі, Гавранчич, Бідненко. Тренер — Олексій Михайличенко.
«Шахтар»: Лаштувка, Стойкан, Левандовський, Беркеуен, Тимощук, Воробей, Флоря (Бахарєв, 57), Рац, Матузалем, Агахова (Маріка, 46), Срна (Батиста, 66). Тренер —Мірча Луческу.
Арбітр — Віталій Годулян (Одеса).
10 липня. Одеса. Стадіон «Чорноморець». 34 000 глядачів.
Перлина біля моря, в якої велике і любляче серце, гостинно приймала учасників першого в історії України матчу за Суперкубок. І хоч у день події часом накрапав теплий літній дощ, він не налякав уболівальників. А вони прибули на береги Чорного моря з багатьох куточків Донбасу, щоб повболівати за улюблену команду.
Вистачало прихильників і у динамівців. Щоб підтримати чемпіонів, на двох спеціальних потягах до Одеси приїхали не лише кияни і мешканці столичної області, а й уболівальники з Вінниці, Жмеринки, Херсона, Тернополя, Чернігова, Ніжина і навіть російського міста Орла.
Молоді люди з обох таборів гуляли Дерибасівською, Приморським бульваром, спілкувалися, браталися і фотографувалися разом біля пам’ятника Дюкові Рішельє. І на стадіоні протилежні трибуни біло-синя і помаранчево-чорна вболівали потужно і гарно.
І за це учасники матчу віддячили їм сповна. Спершу ініціативою заволодів «Шахтар». Але не забив, хоч і мав кілька моментів. А динамівці негайно покарали суперника за те, що той почав сам вирішувати ситуацію з нібито положенням «поза грою». Кияни покладалися лише на арбітра. Белькевич зробив чудову передачу на Гусєва, котрий влучно пробив головою.
Після перерви гра «Шахтаря» з появою Маріки вочевидь пожвавішала. Гірники поступово нарощували темп, і зрештою їхня активність принесла плоди. Левандовський успішно зіграв на випередження після подачі кутового.
А потім почалася виснажлива гра у футбольну рулетку. Блискуче діяли обидва воротарі. Але Шовковський окрім того, що парирував три пенальті, ще й сам реалізував вирішальний одинадцятиметровий.
— Перемога — заслуга всієї команди, — сказав динамівський голкіпер. — Кожен виклався повнісю. А я лише поставив переможну крапку. Пробиття пенальті було моєю ініциативою. Відбив удар Беркеуена і сам пішов до позначки. Був переконаний, що не підведу команду. Хоча штатним пенальтистом ставати не збираюся. Це так собі, за особливих обставин...
Суперкубок капітанові «Динамо» Валентину Белькевичу вручив Прем’єр-міністр України Віктор Янукович. Переможці отримали чек на 50 тисяч у. о., переможені — на 25 тисяч.
А ось що розповідали журналістам наставники команд після зустрічі.
Мірча Луческу:
— Як і всі кубкові матчі, це була яскрава гра. Обидві команди хотіли перемогти в першому розіграші Суперкубка. Для нас це була перша в сезоні офіційна зустріч, і ми провели її добре. Обидві команди діяли на максимальних обертах. Ми добре провели початок, непогані моменти мали Беркеуен і Стойкан.
Не можу напевне сказати, чи був офсайд, коли забивався м’яч у наші ворота. Скоріше, це була неуважність захисників, що «загубили» Гусєва. Але потім ми взяли гру у свої руки і сильно провели другий тайм. У нас було багато можливостей забити м’яч, але футболісти втомилися і тому не забили.
Пенальті — це азартна суперечка. Комусь поталанить, комусь ні. Шкода, що такий важливий матч проходив до початку сезону. Краще б він відбувся в його середині. Попереду в нас календарна зустріч з «Динамо» в Києві, постараємося добре розпочати чемпіонат. Вважаю, що ми переважали суперника в другому таймі. І не через те, що «Динамо» пішло в захист. Ми просто перегравали суперника.
Олексій Михайличенко:
— До цього матчу спеціально не готувалися. Але поставилися до нього відповідально. «Динамо» завжди ставить перед собою високу мету. Так було і цього разу. Як і всі зустрічі між «Динамо» і «Шахтарем», і сьогоднішня була нервовою. Обидві команди заслужили приз. Нам поталанило більше.
— Чи є у Суперкубка майбутнє?
— Відзначу чудову організацію матчу. Якщо й надалі буде такий рівень, то такі матчі потрібні. Багато залежатиме від команд. Поєдинок має бути безкомпромісний, а не виставковий. Якщо судити за сьогоднішнім двобоєм, Суперкубок, однозначно, себе виправдав.
...Отже, Одеса витримала суперкубковий іспит із відміною оцінкою. Багато хто з авторитетних фахівців вважає, що вона заслужила на офіційний матч за участю національної збірної України. Скажімо, хоча б проти команди Казахстану у відбірковому циклі чемпіонату світу-2006.
І насамкінець хочеться зробити комплімент колективу ПФЛ на чолі з її президентом, народним депутатом Равілем Сафіулліним за чудову організацію матчу за Суперкубок. А журналісти окремо вдячні за опіку прес-аташе ліги Юрію Малишеву.
Одеса — Київ.
У Львові — нічия
Матч молодіжних збірних (U-21) України та Польщі, що відбувся минулої суботи у рамках свята 110-річчя українського футболу на львівському стадіоні «Україна», завершився внічию — 1:1.