Минулий тиждень ознаменувався партійними з’їздами і стартом президентських перегонів, які Перший заступник Голови парламенту Адам Мартинюк охарактеризував як «зміну політичних еліт». Відразу на штурм найвищого державного крісла вишикувалися сім претендентів і на підході ще п’ять. А кандидати від опозиції і влади — Віктор Ющенко і Віктор Янукович — заявили про свою перемогу в першому турі. У тому, що відбуватиметься безкомпромісна й жорстка боротьба, вже ніхто не сумнівається.
З огляду на це Голова Верховної Ради України Володимир Литвин та голова Національної спілки журналістів Ігор Лубченко закликають журналістів не використовувати брудні технології та чорний піар і триматися якомога далі від «війни компроматів». Проте щодня на сторінках газет та екранах телевізорів з’являються нові компрометуючі подробиці з життя претендентів на президентську булаву. І навіть прес-конференцію народного депутата Олександра Турчинова, який розповів про нові сценарії «тотальної фальсифікації» Банкової, координатор парламентської більшості Степан Гавриш назвав «брудною технологією».
Однак «толерантність, відкритість і прозорість» виборів пообіцяв продемонструвати голова Центральної виборчої комісії Сергій Ківалов. Він не на жарт попередив: якщо будь-який кандидат у президенти допустить серйозні порушення, то його знімуть з реєстрації. До речі, минулого тижня ЦВК затвердила методичні рекомендації про порядок збирання підписів виборців на підтримку кандидата на пост президента і пообіцяла максимально скоротити витрати на виготовлення прозорих скриньок для голосування.
За прогнозами Першого заступника Голови ВР, якими він цього тижня ділився з іноземними делегаціями, основна боротьба за булаву глави держави розгорнеться між Віктором Ющенком, Віктором Януковичем та Петром Симоненком, які нині мають найвищий рейтинг. А от Народно-демократична партія підписала угоду про створення виборчої коаліції демократичних сил з Партією регіонів України. За словами В. Пустовойтенка, документ стане для НДП «кроком до прийняття спільного рішення» на з’їзді партії, який відбудеться сьогодні, і «спрямуванням спільних зусиль на перемогу єдиного кандидата» від влади.
А Партія промисловців і підприємців України, у свою чергу, підписала з Партією пенсіонерів України угоду про партнерство та співпрацю.
Хоча мажоритарники минулого тижня працювали в округах, законотворча діяльність не припинялася. У бюджетному комітеті працювали над змінами до основного фінансового документа, у Комітеті з питань фінансів і банківської діяльності обговорювали страхування, а в екологічному комітеті — рибне господарство.
Днями Верховна Рада України повернула до Генеральної прокуратури подання про зняття депутатської недоторканності з Юлії Тимошенко. У прес-службі БЮТ заявили, що чотири профільні комітети Верховної Ради — з питань правової політики, з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією, з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності і з питань Регламенту — «однозначно кваліфікували подання щодо Ю. Тимошенко як виконання політичного замовлення з метою дискредитації лідера фракції БЮТ».