До 350-річчя Конотопської битви 1659 року видавничий дім «КМ Академія» видав книжку доктора історичних наук Юрія Мицика «Гетьман Іван Виговський». Цій складній постаті української історії свого часу присвятили цілі сторінки М. Костомаров, В. Герасимчук, С. Наріжний, Я. Дзира, Т. Яковлева, О. Путро. Але фактично лише тепер завдяки праці невтомного шукача старожитностей вийшла перша наукова книжка-узагальнення про гетьмана, соратника Хмельницького. Це результат багаторічного пошуку маловідомих джерел подій середини ХVІІ століття в архівосховищах України, Польщі, Росії.

Ю. Мицик показує Виговського у всіх суперечностях його доби. Справді, за деякими документами його можна трактувати як хитрого і підступного пристосуванця, який прагнув будь-що утриматися при владі. І саме такої оцінки він заслужив у деяких історичних працях. А книжка «Гетьман Іван Виговський» спростовує такі оцінки логікою фактів.

Ю. Мицик, з’єднавши докупи великий масив архівного матеріалу, побачив Виговського мислячим, високоосвіченим діячем, який шукав кращої долі Україні — в реаліях руїни й політичної короткозорості оточення. Він пройшов шлях від приборкувача козацького повстання 1648 року (був у складі польського карального війська) до найближчого дорадника Хмельницького, талановитого організатора гетьманського штабу. Саме Виговський очолив козацтво після смерті Великого гетьмана.

Конотопська битва 1659 року показала Московії справжню силу України. На жаль, Виговський, завдавши поразки 100-тисячному московському війську, незабаром втратив важелі управління через опозицію промосковсько налаштованої старшини. На думку дослідника, це трапилося тому, що лівобережці лякалися запровадження в життя Гадяцького трактату, послаблення Росії як союзника в боротьбі проти Польщі й негативних наслідків військових дій на Лівобережжі. Ю. Мицик вважає відставку Виговського кроком, яким гетьман намагався уникнути подальшого спустошення України, занурення полків у марне кровопролиття. Цікаві й інші подробиці життя Виговського, описані у новій студії історика. Також Ю. Мицик у додатках друкує низку документів про Конотопську битву та події після неї. Цінна книжка й генеалогічними нотатками про родину Виговських. Сподіваємося, що нова праця відомого історика стане у пригоді багатьом шанувальникам історії України.

Чернігів.