Літня спека. Спрага. Нібито немає причини нарікати —на кожному кроці у місті «батареї» пляшок і пляшечок з квасом, пивом, водою. В останні роки пішла мода на штучні барвники та підсолоджувачі. Наприклад, аспартам, ацесульфам. Перший, ароматична амінокислота — джерело фенілаланіну. Держстандарт, до речі, зобов’язує виробників повідомляти про це на етикетці. Та не всі роблять добросовісно, тож окремі партії товару, буває, бракують саме з таких причин.
Серед десятків сортів солодкої води «чесну» інформацію довелося зустріти лише на пляшці «Дюшесу», виготовленого підприємством з іноземними інвестиціями, ТзОВ «ПРОМ-ДОРЕКС», що в Борщівському районі на Тернопільщині. «Автори» повідомляли: «Хворим на фенілкетонурію (ФКУ) вживати заборонено». В Кам’янець-Подільському міському управлінні охорони здоров’я повідомили, що ця хвороба — дитяча патологія обмінних процесів. В Україні є навіть новонароджені з ФКУ. Тож згадане джерело прохолоди має насторожувати нас. Та на офіційному сайті вітчизняного МОЗ жодних попереджень відшукати не вдалося. А от МОЗ Росії застерігає: його не можна вживати під час вагітності, годування дитини, при діабеті, підвищеному артеріальному тиску, пігментованій меланомі, людям, котрі приймають інгібітори МАО.
Невже наша харчова промисловість не бачить природних барвників, консервантів, підсолоджувачів? Увесь світ купує в Україні концентровані соки для виготовлення прохолоджувальних напоїв, а ми продукуємо воду з небезпечними штучними добавками. Було ж колись чудове ситро...