На жаль, мало хто з покупців знає про своє право мати державну гарантію якості та подальше гарантійне обслуговування придбаного товару. Але ж ще 11 квітня 2002 року Кабінет Міністрів України видав постанову №506 «Про затвердження порядку гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів», відповідно до якої на всю побутову техніку (телефони, відеомагнітофони, телевізори, комп’ютери тощо) під час її реалізації підприємства, що торгують, зобов’язані видавати гарантійні талони форми «гарант». Магазини можуть мати і свій фірмовий талон, це не заборонено. Тільки в даному разі він не головний і не єдиний гарантійний документ, а додаток до талону форми «гарант», який дійсний протягом трьох років і дає споживачу право обслуговування в будь-якій гарантійній майстерні. Ось такі існують правила. Зрозуміло, що насамперед йдеться про захист прав споживачів. Але, крім того, застосування цих талонів має поставити заслін неврахованій неякісній побутовій техніці, а також виготовленій у кустарних умовах або контрабандній.
До відома тих, хто не знає: гарантійна документація за формою «гарант» оформляється на бланках суворої звітності, які випускає державне підприємство «Фінмаш» (Київ), і реалізується суб’єктам господарювання, що торгують імпортними технічно складними побутовими товарами.
Управління СБУ в Луганській області недавно провело перевірку виконання даної постанови Кабміну. Як вона показала, встановлений порядок на території Луганської області практично не дотримується. За півтора року гарантійні талони встановленого зразка придбали тільки 82 суб’єкти господарювання, здебільшого підприємці. А великі торгові підприємства, а їх в області понад 400, жодного інтересу до даної теми не виявили. І це не дрібниця. За оцінками експертів, за зазначений період державний бюджет не одержав більш як 600 тисяч гривень.
А стосовно покупців складної побутової техніки, то, вимагаючи в продавців гарантійні талони, вони тільки виграють. Одна-дві гривні за гарантію якості —невелика втрата.
Алла АНТИПОВА,власний кореспондент;
Юлія ЄРЕМЕНКО,прес-секретар управління СБУ в Луганській області.