У Березанському районі на Миколаївщині першим на жнивній ниві стартувало господарство «Дмитріївка». По 45—50 центнерів пшениці з гектара мають намір зібрати хлібороби.
Про приїзд у село Дмитріївку заздалегідь не домовлялися, тому знайти голову — справа складна. Спасибі, селяни допомогли: бачите, на тому березі ставка «Джон Дір» стоїть, а поряд «Волга» — там і шукайте.
— Преса? А давайте проїдемося полями, — одразу пропонує Віктор Шипов. І розповідає, що вночі прибула бригада механізаторів з Миколаєва, але комбайн запустити не змогли — заковика в гідравліці.
— Дуже розраховуємо на цей агрегат, — продовжує Віктор Миколайович. — 40—50 гектарів на день для нього — норма. За два дні весь ячмінь зібрали б. Він на цьому полі вже налитий, навіть поліг частково. Нашою жниваркою не підняти. З «джондірівцями» договір уклали на 500 га. Погоди дочекалися, тільки б техніка не підвела.
А погода — 35 градусів на сонці. Пил в’їдається в шкіру крізь одяг. Навіть у «Волзі» голови почуваєш себе не дуже комфортно. А як у кабіні комбайна?
— Запитайте в наших хліборобів, — радить хазяїн, показуючи на працюючу в полі жниварку. 
Механізатор Олександр Перепелиця небагатослівний, та й ніколи йому. Поки ремонтується друга жниварка, працює за двох. Сам зібрав врожай уже на 60 гектарах. Із шести ранку до першої ночі працює.
На сусідньому полі — «Дони». Підбирають скошені колоски, зсипають золотаве зерно у вантажівки...
Зернові в «Дмитріївці» належить зібрати з площі 2,5 тисячі гектарів. 1100 гектарів пшениці, 360 — озимого ячменю, а ще овес, ярові.
— Ячмінь дає майже 24 центнери, пшениці очікуємо по 45—50, — ділиться планами Віктор Шипов. — Маємо шість власних комбайнів, залучили сім найманих. Людей забезпечуємо триразовим харчуванням. 
— Почому продасте зерно? — цікавлюся. 
— Ячмінь, думаю, по 450 гривень, а пшеницю по 850 за тонну. Хотілося б із нового врожаю «Дони» купити — наша техніка дуже стара.
На току зустрічаємо Олексія Шлікера, заступника голови Березанської райдержадміністрації. 
— Врожай у районі плануємо зібрати за 12—15 днів, —розповідає Олексій Михайлович. — На круг вийде по 35—50 центнерів. Зерновий тік — фініш збиральної. Олена Антентік (на знімку) завідує током уже 19 років. 
— Пам’ятаю, по дев’ять тисяч тонн зерна збирали. Думаю, повернуться ті часи — вже цього року сім тисяч плануємо зібрати. Дав би Бог погоду — будемо з хлібом...
Миколаївська область.