Земельну ділянку мені надано в довгострокове користування. Але у зв’язку з переїздом змушена відмовитися від неї. Чи потрібно це документально оформити?
Катерина КРАВЕЦЬ.
Тернопіль.
Безперечно. Припинення права постійного користування земельною ділянкою у разі добровільної відмови землекористувача здійснюється за його заявою до власника земельної ділянки, який безпосередньо і приймає рішення про припинення права користування земельною ділянкою, про що повідомляє органи державної реєстрації. Отже, відмову доведеться оформляти.
***
Протягом моєї трьохмісячної відсутності сусід самовільно зайняв земельну ділянку та посадив на ній овочі. Після мого повернення він пообіцяв звільнити її, але лише після збирання врожаю восени. Чи можна відшкодувати збитки?
Володимир КУЦИЙ.
Біла Церква.
Звичайно, можна. Збитки відшкодовують власникам землі і землекористувачам (у тому числі орендарям) особи, які їх заподіяли, за рахунок їх власних коштів не пізніше одного місяця після затвердження актів комісій. Такі комісії створюють місцеві державні адміністрації або виконавчі комітети міських рад. Розміри збитків визначаються в повному обсязі відповідно до реальної вартості майна на момент заподіяння збитків, включаючи неодержаний доход.
***
Моя земельна ділянка перебуває в заставі у банку. Чи можливо за такої умови здати її в оренду?
Катерина ПІРЕНКО.
Конотоп.
Земельну ділянку, яка обтяжена заставою, можна передати в оренду, але лише у разі згоди заставодержателя. Тому зверніться по згоду до банку і, якщо не буде заперечень, зможете здавати ділянку в оренду.
***
Чи можливо здати в оренду землю, яка належить мені на праві користування?
Іван ШКІЛЬ.
Маньківський район
Черкаської області.
Ні. Оскільки згідно із Законом України «Про оренду землі» орендодавцями можуть бути лише громадяни та юридичні особи, у власності яких перебувають земельні ділянки, або уповноважені ними особи. Особи, яким земля належить на праві користування, до цього переліку не включені.
***
Хочемо з чоловіком здати в оренду земельну ділянку, та не знаємо, в якій формі справляють орендну плату за землю.
Олена СУНИЧКІНА.
Запорізька область.
Орендну плату можуть справляти у грошовій, натуральній та відробітковій (надання послуг орендодавцю) формах. Також одним із варіантів може бути поєднання різних форм орендної плати, але з обов’язковим закріпленням сторонами цієї умови в договорі оренди. Виняток встановлено лише на земельні ділянки, що перебувають у державній і комунальній власності. Орендну плату за них справляють винятково у грошовій формі.
На запитання відповідала Наталія ХОМЕНКО.