26  лютого в селі Михайлівці Олександрійського району Кіровоградської області за підозрілих обставин загинув 48-річний місцевий житель Олексій Лагно. Нібито є підстави говорити про нещасний випадок. Однак мати загиблого, Тетяна Микитівна, переконана, що її сина вбито.

 

Документи, коментарі

З листа матері потерпілого:

«Мій син Лагно Олексій Миколайович... 26 лютого 2004 року близько 12-ї години дня вийшов до магазину за сигаретами. Купивши сигарети, він мав нетривалу розмову з продавцем Лебідь Валентиною. У цей час до магазину зайшов мешканець с. Михайлівки Павленко. Він попросив мого сина вийти на вулицю і допомогти відремонтувати вантажний автомобіль отця Сергія, котрий мешкає поряд із магазином. Мій син погодився, і вони разом вийшли з магазину. Через кілька хвилин Павленко повернувся в магазин і повідомив, що Лагно Олексій помер на вулиці. Мені достовірно відомо, що це вбивство».

З висновку судмедекспертизи (27. 02. 04 р.):

«...У ході судово-медичного дослідження трупа Лагна О. М. було виявлено тілесні ушкодження: розрив серця, закрита тупа травма грудної клітини з пошкодженням серця, закритий перелом ребер із двох сторін. Такі тілесні ушкодження не могли утворитися від падіння з висоти, вони відносяться до категорії тяжких тілесних ушкоджень, які небезпечні для життя в момент заподіяння, після отримання яких Лагно міг жити протягом нетривалого часу...»

— Я особисто виїжджав на місце події, — розповідає начальник Олександрійського райвідділу міліції Олександр Урсаленко. — Потерпілий лежав біля вантажного автомобіля у природній позі. Одяг на ньому був чистий, ніяких слідів насильницької смерті слідча бригада не виявила...

— Кримінальну справу було порушено прокурором Олександрійського району 6 березня 2004 року за фактом нанесення тілесних ушкоджень, згідно з висновком судово-медичного експерта, — каже заступник прокурора Кіровоградської області Валерій Романов. — Підстав для порушення кримінальної справи за фактом убивства у прокуратури не було, бо після отримання травм потерпілий помер не одразу...

Нещасний випадок чи вбивство?

Кілька разів справу закривали у зв’язку з тим, що «виконано всі необхідні та можливі слідчі дії, але встановити особу, винну у скоєнні злочину, не вдалося», але за поданням районної прокуратури відновлювали знову. Було опитано чимало свідків, проведено очні ставки, кілька повторних судово-медичних експертиз, технічну експертизу. В узагальненому вигляді, за версією слідчих, картина вимальовується таким чином.

Уранці 26 лютого Олексій Лагно дійсно був у магазині, розташованому поблизу будинку священика Сергія Кривобоки. О. Лагно був добряче напідпитку і не знав, куди податися. Начебто збирався йти до шкільної котельної, але побачив, що односельці Павленко й Савицький ремонтують автомобіль ГАЗ-53, який належав батюшці, і вирішив допомогти. Його відганяли від машини, бо він ледве тримався на ногах і кілька разів падав. Невдовзі майстри пішли до хати господаря обідати, а коли повернулися, то побачили, що Лагно лежить під автомобілем, а зверху його привалило коробкою передач...

— Того ранку Олексій дійсно заходив до магазину, —розповідає продавщиця сільмагу Валентина Лебідь. —Був напідпитку, сидів хвилин сорок, розповідав про свої проблеми. Він частенько до мене так приходив і ділився власними негараздами, адже ми з ним майже ровесники. Потім пішов. А близько 12-ї до магазину зайшов Павленко й каже: «Льошка помер». Я вийшла на ганок, бачила, як він лежить біля автомобіля, але близько не підходила. Що там і як сталося, не бачила і не знаю...

— Мені треба було їхати до лісу за деревиною, — каже священик Сергій Кривобока, — а в автомобілі полетіло зчеплення. Я в механіці слабко розбираюся, тож попросив Савицького й Павленка, аби допомогли. Сам із хати виходив усього кілька разів. Бачив, що Олексій крутиться поряд. Кілька разів виносив йому попити воду. Востаннє — вже після того, як із нього зняли коробку передач і витягли з-під автомобіля. Потім мені сказали, що він упав і помер. Павленко одразу побіг до сільради — викликати міліцію...

— 26 лютого я ремонтував отцю Сергію машину, — каже Михайло Савицький. — Десь близько 12-ї приїхала дружина священика. Я їй сказав, що вже майже все зробили, лишилося лише зняти коробку передач. Вона позвала нас їсти. Не було нас хвилин двадцять, може, двадцять п’ять. Коли вийшли з хати, Олексій лежав під машиною, на грудях у нього була коробка передач. Підняли з Павленком коробку, допомогли йому вилізти з-під машини. Він тримався за груди, але міг сам стояти на ногах. Я знову зайнявся ремонтом, чув, як щось гупнуло, потім побачив, що Олексій лежить, але спочатку не звернув на це уваги, бо він і раніше не раз падав...

Дільничний інспектор міліції Петро Голинський характеризує потерпілого, як тихого п’яничку, який нікому не завдавав шкоди й ворогів не мав.

Дільничний не вірить, що Лагно міг померти від удару ногою, як це стверджує у своєму листі мати потерпілого. Хоча б тому, що одягнутий Олексій того дня був у товстий светр і куртку. Це ж якої сили має бути удар? До того ж, слідчі-криміналісти ніяких слідів побоїв на тілі загиблого не знайшли...

У висновку судово-медичної експертизи, який датується 27.02.—27.03, йдеться: «Смерть громадянина Лагна настала від закритої тупої травми грудної клітини, переломів ребер справа і зліва, крововиливу в плевральні порожнини і білясерцеву сорочку, розриву передньої стінки лівого шлуночка серця».

Відповідаючи на запитання слідчого, що могло стати причиною смерті, судмедексперт свідчить: «Враховуючи локалізацію й механізм утворення тілесних ушкоджень, доходжу висновку, що вказані пошкодження не характерні для їхнього утворення при падінні кузова з висоти на поверхню землі чи виступаючі предмети, а також їх утворення від ударів кулаками, ногами чи іншими предметами...»

Був також запит, чи відповідають травми на тілі пошкодженням, які описують свідки? Висновок судмедексперта — позитивний...

І наостанок...

Нині ніхто із правоохоронців не може сказати, скільки ще продовжуватиметься розслідування названої справи, так само, як не беруться прогнозувати її результат.

Спілкуючись із журналістом, працівники міліції й прокуратури не приховували здивування: чому, мовляв, редакція приділяє таку прискіпливу увагу зовсім не резонансній, а буденній, як на їхній погляд, справі? Чи жартома, чи серйозно, мене навіть запідозрили у родинних зв’язках із потерпілою. Однак з точки зору редакції рядових справ не буває. Особливо — коли вони зачіпають долю людини, маленької, безпорадної і незахищеної у нашій державі. А тому будь-який сигнал, правий його автор чи ні, заслуговує на ретельну перевірку. Тим паче, коли він стосується роботи правоохоронних органів, бо, погодьтеся, люди в погонах встигли натворити чимало, аби втратити довіру у населення, про яку вони продовжують гучно говорити з найвищих трибун.

Кіровоградська область.

 

P. S. За листом Тетяни Микитівни Лагно я зателефонував до силових структур Олександрійського району Кіровоградщини. Викликає подив, що владні мужі районного масштабу не розуміли, чому редакція цікавиться долею якогось п’янички і його скандальної матусі. Мовляв, нікого винного в його смерті немає.

А тепер — увага. З їхніх слів випливало, що Олексій Лагно сам ходив навколо машини, а на нього щось упало. Чи він на щось упав і від того помер. Я запитав, що кажуть судмедексперти. Відповідь: ніби від розриву серця. То як той чоловік міг упасти, щоб отримати таку травму? Ну, звалився з машини на щось тверде — і кінець. Та й взагалі, резюмують правоохоронці, справа уже в області.

Звертаюся за вказаною адресою. Там знають, чули, просять час для уточнень. Виходжу на зв’язок за добу. Є, справу знайшли. У ній висновок судмедексперта (опублікований вище), а далі — щось фантастичне. Після отих усіх травм (розрив серця, поламані ребра) О. Лагно ще дві години ходив, поки на нього не впав борт автомашини. Ото і є причина.

Цікавлюся в обласного начальника. Він вірить, що людина з такими травмами ще дві години блукала. Потім її відвезли до лікарні, і там вона померла? Дійсно, каже, щось не так.

Пізніше наш власкор на Кіровоградщині Олег Бондар повідомив, що отой обласний начальник стверджував, що переплутав справи. Хоча в розмові зі мною він називав і село, де сталося нещастя, ім’я, прізвище потерпілого та його матері.

Начальник Олександрійського райвідділу міліції Олександр Урсаленко стверджує за підсумками огляду місця події: «Одяг на ньому був чистий, ніяких слідів насильницької смерті слідча бригада не виявила».

Згадайте, читачу, довідку судмедексперта, показання свідків. А тепер уявіть, чи міг бути на потерпілому чистий одяг, без «ніяких слідів»?

Я далекий від того, щоб робити висновок, що потерпілого вбили. Однак навіть побіжне знайомство з отриманою інформацією викликає певне занепокоєння: або ми маємо справу з недбалим виконанням посадовцями своїх обов’язків, або комусь вигідно напустити туману.

Анатолій ГОРЛОВ.