У стратегічних галузях економіки обладнання зношено на 70—80 відсотків
— В  ітчизняна металургійна промисловість сьогодні як ніколи має потребу у відновленні, — каже генеральний директор виробничо-технічного підприємства «Укренергочормет» Юрій Абсалямов. — Парадокс, але в такій стратегічно важливій, базовій галузі, як чорна металургія, обладнання зношено на 70—80 відсотків. На щастя, дедалі більше керівників підприємств доходять висновку, що подальший розвиток виробництва неможливий без модернізації основних фондів.
Попит народжує пропозицію. ВАТ «Укренергочормет» запропонувати є що. За 75 років роботи нагромаджено унікальний досвід проектування, запровадження, реконструкції енергетичного обладнання в чорній металургії, коксохімії вогнетривів. Установки сухого гасіння коксу, створені разом з «Гіпрококсом» ще в радянський час, отримали світове визнання. Обладнання досі працює в Туреччині, Пакистані, Угорщині, Єгипті та інших країнах.
— Робота з модернізації промислової енергетики виходить на новий, якісно вищий рівень, — продовжує директор з виробництва Валерій Бондаренко. — Час дрібних фірм, що піднялися на руїнах колишніх великих НДІ та заводів і виконували лише поточний ремонт, невеликі замовлення підприємств, на щастя, минув. Щоправда, така практика модернізації «частинами» завдала і чимало шкоди. Енергетика — комплексна галузь, у ній усе взаємозалежне, як у живому організмі, і відсутність єдиної технічної політики модернізації підприємств призводить часом до необоротних наслідків. Досить згадати сумну історію з архівами технічної документації, що безвісти зникли після розпаду багатьох науково-дослідних установ. Держава не подбала про схоронність цих документів, а розплачуватися тепер доводиться вітчизняним підприємствам. Звертаючись до іноземних інжинірингових фірм із приводу модернізації виробництва, вони одержують рахунки на величезні суми, і витрати на обладнання становлять десь п’яту частину, а левова частка витрат йде саме на відновлення втраченої технічної документації.
Тим цінніший сьогодні архів «Укренергочормету», який підприємству вдалося створити власними зусиллями. На запити заводів «піднімаються» документи і креслення 40—50-річної давнини, за якими створювали промислове обладнання, і на їх основі розробляються нові проекти реконструкції та модернізації виробництва. При цьому особливу увагу приділяють підвищенню надійності експлуатації техніки, що працює вже не один десяток років.
Однак запорука успіху — не тільки в нагромадженому раніше досвіді, а насамперед — у прагненні досягти у своїх розробках світового рівня. Так, Шебелинський газопереробний завод, який запровадив американську технологію переробки газового конденсату, замовив харківському розробникові спорудження промислової котельні з нестандартним за параметрами казаном для вироблення пари. Й інженери успішно впоралися з цим завданням. До речі, аналогічні послуги закордонних фахівців коштували б підприємству щонайменше вп’ятеро дорожче.
Сьогодні серед замовників «Укренергочормету» —підприємства нафтогазової, машинобудівної, харчової, хімічної, лісової промисловості, комунального господарства. Однак пріоритетними напрямами залишаються усе-таки чорна та кольорова металургія, коксохімічна, вогнетривка і гірничо-збагачувальна галузі. Два роки тому для підприємства «Алчевськкокс» було розроблено проект, виконано монтаж, пуск і налагодження міні-електростанції, у якій використовується коксовий газ, — раніше його просто спалювали як непотрібні відходи виробництва. А тепер раціональне застосування цього газу дає підприємству до 40 відсотків необхідної йому електроенергії. А от Авдіївський коксохімічний завод завдяки аналогічній установці, котру ВАТ «Укренергочормет», як і в Алчевську, створило спільно із заводом «Турбоатом», не тільки сповна забезпечує своє виробництво електроенергією, а й навіть продає її лишки в енергосистему.
Харків.